UA Рус

Міжнародні партнери продовжили доступ до провідних електронних ресурсів та баз наукових і аналітичних даних

27 лютого 2024 267 Друк
Міжнародні партнери продовжили доступ до провідних електронних ресурсів та баз наукових і аналітичних даних

Доступ до джерел наукової інформації має важливе значення для українських науковців, адже допомагає їм продовжувати власні дослідження та бути інтегрованими до міжнародного наукового простору у складних умовах, спричинених російською агресією.  

З 2022 року немає змоги передплачувати доступ до електронних ресурсів наукової інформації за бюджетні кошти в такому форматі, як це відбувалося до вторгнення рф. Завдяки партнерам — міжнародним видавцям і компаніям, які виступили на підтримку України в умовах агресії та відкрили для українських учених безкоштовний доступ до власних колекцій електронних ресурсів, — українські науковці мають можливість безоплатно використовувати важливі джерела наукової інформації та літератури. 

МОН цінує багаторічну співпрацю з компаніями «Clarivate» та «Elsevier», які зберегли українським ученим доступ до баз даних «Web of Science» та «Scopus» та водночас надали доступ і до низки інших важливих баз даних та інструментів для досліджень. Потрібність і важливість цих ресурсів для українських науковців підтверджує статистика їхнього використання — від 50 до 100 тис. пошукових запитів та переглядів контенту щомісяця, здійснених користувачами з України в базах даних «Web of Science» та «Scopus». 

Підпишіться на email розсилку!

Протягом 2022-2023 рр. на офіційних вебсайтах Clarivate та Elsevier з’явилися спеціальні сторінки для підтримки наукової спільноти України, що містять актуальну інформацію про можливості ресурсів і програмних інструментів, де постійно оновлюється інформація про навчальні матеріали, заплановані вебінари українською мовою тощо (сторінка Ukraine Academic Support на офіційному порталі Elsevier та розділ #StandWithUkraine на порталі Clarivate).

Варто згадати також, що у березні 2022 року на порталі Research4Life було повідомлено про рішення видавців-партнерів проєкту Research4Life  надати українським науковцям безоплатний доступ до своїх ресурсів. Згодом за результатами розгляду звернення МОН видавцями було ухвалене рішення про долучення України до групи країн А, організації та фахівці з яких мають безкоштовний доступ до контенту платформи Research4Life. 

Завдяки підтримці команди проєкту Research4Life понад 550 українських установ зареєструвалися на порталі та отримали можливість налаштувати доступ для своїх працівників. Доступ до електронних ресурсів через проєкт Research4Life дає змогу науковцям та освітянам, а також фахівцям у галузях державного управління, охорони здоров’я, сільського господарства тощо з країн, що розвиваються, використовувати електронні книги, журнали, бази даних багатьох видавництв і компаній світу (обсяг контенту платформи сягає понад 200 тис. одиниць).

Нагадуємо, що заклади вищої освіти та наукові установи мають можливість підключити доступ своїм працівникам до наданих електронних ресурсів. Детальну інформацію про можливості доступу до ресурсів Research4Life, баз даних Web of Science, Scopus та інших електронних ресурсів, а також контакти для отримання консультацій з питань їхнього використання можна знайти на вебсайті Державної науково-технічної бібліотеки України. 

Міністерство вдячне партнерам — видавництвам, компаніям, організаціям за цю підтримку. Завдяки цьому рішенню українські дослідники мають безплатний доступ до найважливіших джерел наукової інформації.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача