UA Рус

Як обрати майбутню професію: поради від МОН

05 лютого 2023 1347 Друк
Як обрати майбутню професію: поради від МОН

Вибір майбутньої професії є нелегким завданням, яке постає перед кожною людиною, адже щасливе та успішне життя багато в чому залежить від роботи, які виконує людина. Міністерство освіти і науки України пропонує скласти пазл майбутньої професії, що допоможе правильно спрямувати власні таланти та зробити правильний вибір майбутньої спеціальності.

Необхідно взяти аркуш паперу, розділити його на три колонки: «Хочу», «Можу», «Треба», в які записувати все, що спадає на думку.

У колонці «Хочу» мають бути відповіді на запитання «Чи я хочу займатися?» та «Яка робота є для мене ідеальною?» (робота з дому, в офісі, за комп’ютером, спілкування з людьми, на свіжому повітрі тощо. Хочу працювати в маленькій компанії, чи у великій корпорації? Робота має бути передбачуваною та обмеженою чіткими інструкціями чи креативною та динамічною?)

У колонці «Можу» слід написати про те, що вмієш робити, наприклад танцювати, співати, кулінарити тощо. Також можна додати ті навички, які вже вдалося опанувати.

Колонку «Треба» можна заповнити за допомогою батьків, які підкажуть професії, що нині мають попит на ринку праці. Також можна передивитися вакансії, які наразі затребувані серед роботодавців. Для цього слід скористатися порталами з вакансіями, державними платформами з профорієнтації.

Підпишіться на email розсилку!

Далі необхідно взяти окремий аркуш, на якому дати відповіді на такі запитання:

  • «Не хочу» - вказати напрямки роботи, в яких немає бажання розвиватися;
  • «Не буду» - написати заняття, якими не будеш займатися за будь-яку зарплатню;
  • «Не можу» - сфери, в яких відсутні знання та навички.

Після короткої перерви необхідно проаналізувати обидва аркуші та пошукати закономірності. Для цього можна залучити батьків.

Пам’ятай! Якщо вже знаєш, чого хочеш, але бракує знань та навичок, не можна відмовлятися від бажаної професії. Теорію з практикою завжди можна наздогнати!

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача