UA Рус

Як захистити очі та зберегти зір при роботі за комп’ютером?

Як захистити очі та зберегти зір при роботі за комп’ютером?

Сьогодні велика кількість професій пов’язана з тривалою роботою за комп’ютером. Освітній  процес в умовах пандемії також частково трансформувався в онлайн-формат. Тривала робота за комп’ютером негативно впливає на стан та здоров’я очей, тому в цей час за ними потрібен особливий догляд. Щоденне виконання елементарних правил дозволить зберегти гарний зір та запобігти виникненню різних хвороб, що пов’язані з перенапруженням очей.

По-перше, слід правильно організувати робоче місце та налаштувати монітор. Робочий стіл повинен розташовуватися навпроти вікна, або стояти до нього лівим торцем. Комп’ютер розміщують таким чином, щоб екран знаходився на відставні від очей не менше, ніж 60-70 см. Він повинен стояти перпендикулярно столу, трохи нижче рівня очей, тобто користувач має дивитися у монітор під кутом 10 градусіс зверху вниз. Клавіатура при цьому має бути в безпосередній близькості від людини (30-40 см).

Для комфортної роботи за комп’ютером велике значення має яскравість екрану, яка повинна збігатися з освітленням довкола. Даний параметр підбирається для кожного користувача індивідуально. Монітор не повинен мерехтіти, що спричиняє свербіж в очах, головний біль, відчуття втоми та запаморочення. Такі симптоми негативно впливають на загальний стан здоров’я людини, знижуючи його працездатність.

Тривале сидіння за комп’ютером може викликати зорову стомленість. Головними її ознаками є почервоніння, свербіж та відчуття піску в очах, роздвоєння зображення, головний біль та запаморочення. Особливо небезпечні ці симптоми для дитини, в якої може поступово погіршуватися не лише зір, а й загальний стан організму.
Очам необхідна перерва. Кожні 40 хвилин слід вставати з-за столу та робити гімнастику для очей впродовж 10 хвилин:

  • Протягом 10-20 секунд слід почергово міцно заплющувати та широко розплющувати очі. Процедуру можна повторювати 3-4 рази з інтервалом 1 хвилина.
  • Не повертаючи голови, необхідно різко подивитися вгору, внизу, вправо та вліво. Очима можна намалювати коло та діагоналі.
  • Слід обрати предмет, який розташований найближче до очей, та зафіксувати на ньому свій погляд впродовж 3-4 секунд. Далі необхідно сконцентруватися на більш віддаленому об’єкті. Процедуру слід повторити 8-10 разів.

Під час роботи слід як можна більше кліпати, завдяки чому очі будуть постійно зволожені. Періодично можна закривати їх на декілька хвилин, що дозволить зняти зайву напругу.

Час від часу необхідно звертатися до лікаря-окуліста та перевіряти свій зір. Це дозволить виявити на ранній стадії можливі проблеми та вжити заходів щодо їх усунення. Хорошою профілактикою проблем із зором є використання захисних окулярів для комп’ютера, що сприяють зниженню напруги та надають терапевтичну дію на м’язи очей.

Використання елементарних правил під час роботи за комп’ютером дозволить надовго зберегти свій зір та знизити ризик виникнення багатьох ускладнень, пов’язаних з перенапруженням очей.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача