UA Рус

Сергій Горбачов: політична агітація у школах заборонена!

16 вересня 2020 2173 Друк
Сергій Горбачов: політична агітація у школах заборонена!

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголосив, що у школі не місце політичній агітації.

На своїй Фейсбук сторінці пан Горбачов написав: 

"ПОЛІТИЧНА РЕКЛАМА У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ЗАБОРОНЕНА!

Невтручання політичних партій в освітній процес є однією із засад державної політики у сфері освіти та одним із принципів освітньої діяльності (стаття 6 Закону України “Про освіту”). Але початок навчального року продемонстрував нам інше: у деяких закладах освіти місцева влада або кандидати від певних політичних партій на тлі майбутніх місцевих виборів свої політичні інтереси поставили і ставлять вище, ніж дотримання чинного законодавства та повагу до гідності здобувачів освіти і педагогічних працівників.

Соціальні мережі та медіа поширюють різні приклади того, як у перші навчальні дні під приводом “необхідних подарунків для дітей” учням роздавали блокноти, ручки, календарики, сумки тощо із символікою політичних партій. Наголошую, що такі дії є свавіллям як з боку політичних сил, так і з боку керівництва закладу освіти та педагогічних працівників, які дозволяють, щоб подібне відбувалося в їхньому закладі освіти. Адже видача таких подарунків - один із видів політичної реклами і є грубим порушенням законодавства, бо будь-яка політична реклама в закладах освіти суворо забороняється.

Загалом, подібна ситуація, на жаль, не нова і непоодинока. Тому звертаємо увагу учасників освітнього процесу на те, що таке політична реклама і якими можуть бути відносини між закладами освіти та політичними партіями.

ЩО ТАКЕ ПОЛІТИЧНА РЕКЛАМА

Політична реклама - це інформація, яка поширюється в будь-якій формі та у будь-якому вигляді, та популяризує діяльність або привертає увагу до діяльності і позиції політичної партії (організації партії) у питаннях загальнодержавного (місцевого) значення. Політичною рекламою є використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про те, що політична партія (організація партії) підтримує видовищні чи інші публічні заходи, привернення уваги до того, що політична партія (організація партії) бере участь у цих заходах (стаття 1, Закон України “Про рекламу”).

ЧИ МОЖУТЬ ЗАКЛАДИ ОСВІТИ МАТИ БУДЬ-ЯКІ СТОСУНКИ З ПОЛІТИЧНИМИ ПАРТІЯМИ

Політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, втручатися в їхню освітню діяльність. У закладах освіти забороняється зберігати, розміщувати, розповсюджувати рекламу, плакати, подарунки, стенди, листівки, аудіо- чи відеоматеріали, інші матеріальні чи нематеріальні об’єкти (крім підручників), які містять:

  • назву чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові учасників чи засновників політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (частина 3, 4, статті 31 Закону України “Про освіту”).

Також забороняється керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам, залучати здобувачів освіти до заходів, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім тих заходів, які передбачені освітньою програмою (частина 4, стаття 31 Закону України “Про освіту”). Забороняється залучати і працівників закладів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями) (частина 5, стаття 31 Закону України “Про освіту”).

Сьогодні Міністерство освіти і науки України звернулося до обласних, Київської міської державних адміністрацій, закладів вищої та професійної (професійно-технічної освіти) із відповідним листом від 14.09.2020 №1/9-525 “Щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти”, де просить “взяти до уваги зміст цього листа щодо недопущення неправомірного використання приміщень закладів освіти для ведення політичної агітації”.

ХТО І ЯКУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕСЕ ЗА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПОЛІТИЧНОЇ РЕКЛАМИ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

Відповідальність за дотримання чинного законодавства у закладі освіти несе його керівник, і він не має права дозволяти будь-кому розповсюджувати політичну рекламу. Якщо ж він дозволяє її розповсюдження або не реагує на факт розповсюдження політичної реклами, то це - грубе порушення Конституції України, Закону України “Про освіту” та “Про повну загальну середню освіту” (частина 4, абзац 1, стаття 38 Закону України “Про повну загальну середню освіту”).

Батькам або педагогічним працівникам, які стали свідками розповсюдження політичної реклами у школі, необхідно звернутися до керівника закладу з письмовою заявою щодо припинення порушення чинного законодавства.

Якщо ж директор не реагує - треба звертатися до відділу (управління, департаменту) освіти та/або до Центральної виборчої комісії, територіальних виборчих комісій, правоохоронних органів для проведення розслідування.

Якщо факт розповсюдження політичної реклами у школі підтвердиться - директор буде притягнений до адміністративної відповідальності.

Якщо ж громадянин спробує розмістити агітаційні матеріали або політичну рекламу у забороненому місці (а у закладах освіти це заборонено), то він може бути притягнений до відповідальності та сплатить штраф у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Стаття 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення)".

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача