UA Рус

"Про докУменти нервово-паралітичної та галюциногенної дії" - Віктор Громовий

Про докУменти нервово-паралітичної та галюциногенної дії - Віктор Громовий

Є отруйні речовини нервово-паралітичної дії. Їх мали знищити згідно із Конвенцією про заборону хімічної зброї. Але в деяких нецивілізованих країнах досі отруюють «Новічком» опозиціонерів та журналістів.

Я колись жартував про нервово-паралітичну дію усіх наших інструкцій, методичних рекомендацій, методичних рекомендацій на методичні рекомендації...

Їх мали знищити в процесі дебюрократизації. Але в деяких нецивілізованих країнах досі отруюють життя всієї педагогічної спільноти паперово-електронним божевіллям.

На всіх рівнях Системи активно продукуються в основному докУменти двох типів:

1. Нервово-паралітичної дії, які зв'язують по руках і ногах учасників освітнього процесу.

2. Галюциногенної дії, які схожі на псевдореформаторські міражі та абсолютно відірвані від життя фантазії(наприклад, щойно прийнятий професійний стандарт учителя).

Підпишіться на email розсилку!

Як зміниться інституційний аудит у випадку, якщо аудитори відмовляться від методу вивчення документів? І як у цьому випадку зміниться робота школи, якій буде начхати на паперово-електронну вакханалію?!

Як зміниться робота, наприклад, шкільного психолога у випадку, якщо йому не треба буде марнувати 80% свого часу на задоволення вкрай спотворених потреб освітянської бюрократії?

У нього ж з'явиться час для того, щоб реально працювати з дітьми. Він (вона) побачить, що з Танею із 10-А, щось коїться, забере її з уроків і вони за чашкою кави просто поговорять «за жисть» в кімнаті психологічного розвантаження. Таня там поплачеться і посміється, виговориться і… не вчинить чогось непоправного. А наступного дня буде розмова із гіперактивним і дуже нещасним Сашою із 7-Б внаслідок якої його батька нарешті візьме за шкірку наряд поліції й надовго засадить в каталажку за насильство в сім'ї…

Досі уся енергія освітянського потягу традиційно спускається у свисток...

Вони не зупиняться! Нам треба їх зупинити.

P.S. Важко не погодитись із коментарем Інни Плотнікової: Мотивація у них одна — забити баки вчителю так, щоб не було і хвилини замислитись над змістом освіти та виховання дитини, над змістом і якістю держави... Просто перетворення людини-вчителя в робота виконавця вказівок тих "керівних кадрів педагогіки", хто втік зі школи в тепле бюрократичне місце.

Ще два коментарі практиків, які уточнюють ситуацію.

Олена Бурлака: Немає ніякої дебюрократизації. Реформа - бутафорія. Багато говорити, та нічого сказати: методрекомендації, положення, стандарти, листи, накази, інформації. Гасла, гасла, гасла...

Наталія Чернюк: Іноді цей паперовий мотлох має розважальну дію. Почитаєш, подумаєш та й посмієшся від душі.

 Віктор Громовий

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача