UA Рус

Презентовано Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року

17 березня 2023 681 Друк
Презентовано Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року

В Україні презентувати  Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та операційний план заходів на 2022-2024 рік з її реалізації.

Стратегія визначає базові принципи, цільові групи, стратегічні цілі та завдання щодо реалізації державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти.

Визначальні риси Стратегії:

  • Стратегія як результат тривалої співпраці і вироблення спільного бачення між усіма зацікавленими сторонами: учасниками освітнього процесу, урядом, громадськістю, широкою експертною спільнотою, міжнародними профільними організаціями;
  • Стратегія як візія трансформацій в сфері освіти (сприяння зростанню людського потенціалу, формування середовища рівності, різноманіття та інклюзії);
  • Стратегія як дорожня карта практичних кроків (формування живих освітніх моделей, заснованих на рівності; вектор руху, проте який не обмежує академічних свобод);
  • Стратегія як засіб соціальної реконструкції (творення в освітньому просторі суб’єктів, здатних бути стійкими до глобальних викликів та вирішувати завдання постконфліктного відновлення);
  • Стратегія як імпульс переосмислення педагогічних практик з урахуванням критичного мислення та протистояння дегуманізації.

Підпишіться на email розсилку!

Цільовими групами Стратегії виступають:

  • здобувачки і здобувачі освіти;
  • управлінський, педагогічний та науково-педагогічний персонал у сфері освіти
  • батьки та законні представники здобувачок і здобувачів освіти, які здійснюють виховання дітей та молоді;
  • персонал органів управління освітою.

«Важливим аспектом забезпечення принципу рівних прав і можливостей жінок і чоловіків є створення в Україні сучасної системи освіти впродовж життя й забезпечення рівного доступу до неї незалежно від віку й гендеру. Тому ми маємо прискорити ухвалення Парламентом законопроєкту «Про освіту дорослих», – наголосив генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик МОН Олександр Пижов.

Операційний план заходів передбачає 4 стратегічні цілі:

  • Стратегічна ціль 1: комплексне впровадження принципів, політики і заходів щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, поваги до людської гідності та недискримінації у нормативно-правових документах у сфері освіти як одне з ключових питань фундаментальних прав і пріоритетів у контексті євроінтеграції.
  • Стратегічна ціль 2: Посилення ролі закладів освіти у координації дій суб’єктів реалізації державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти, запобігання та протидії насильству і дискримінації та вдосконалення освітнього процесу на засадах рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, поваги до людської гідності, недискримінації, інклюзивності та протидії насильству, зокрема за ознакою статі.
  • Стратегічна ціль 3: Посилення компетенції і можливості професійної спільноти фахівчинь і фахівців з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, розширення міжнародного співробітництва у напрямі забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.
  • Стратегічна ціль 4: Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидія будь-якій дискримінації, впровадження практик інклюзивності у сфері освіти як основи для подолання наслідків військових дій і післявоєнної відбудови України.
Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача