UA Рус

Освітній омбудсмен: дехто не розуміє, у чому різниця між ДПА та ЗНО

Освітній омбудсмен: дехто не розуміє, у чому різниця між ДПА та ЗНО

На своїй сторінці Фейсбук освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав:

Найголовніше: ЗНО ЗОБОВ’ЯЗАНІ СКЛАДАТИ ВСІ, ХТО МАЄ НАМІР ВСТУПАТИ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ
Ще раз, іншими словами: ЖОДНОГО ІНШОГО СПОСОБУ СТАТИ СТУДЕНТОМ, ОКРІМ СКЛАДАННЯ ЗНО, НЕ ІСНУЄ

Що ж тоді ухвалила Верховна Рада, і чому купа не дуже обізнаних медіа розганяють “зраду”?

А тому, що дехто не дає собі клопоту дізнатися, що ж таке ДПА, що таке ЗНО, і чим вони відмінні одне від одного.
І чому звільнення від ДПА цього року - це добре, а ЗНО - недоторканне та ніхто не скасовує і скасовувати, на щастя, не зможе.

ЗНО та ДПА у формі ЗНО: У ЧОМУ РІЗНИЦЯ

Отже, що таке ДПА.
Це абревіатура від “Державна Підсумкова Атестація”. Фактично це - підсумок того, які знання здобув випускник на момент завершення повної загальної середньої освіти. Тобто, юридичною мовою, форма контролю, що оцінює результати навчання здобувачів освіти за ключовими предметами шкільної програми на відповідному рівні освіти (шкільний іспит). Проводиться після завершення 4, 9 та 11 класів. ДПА - дуже важлива процедура, яка фіксує якість середньої освіти на відповідному рівні. Але цього року ми мали зважити, що для нас є більш важливим: освітня статистика - чи можливість зменшити ризики для тих, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти. Відповідь цілком очевидна - безпека важливіша.

А що таке ЗНО?
Це також абревіатура від “Зовнішнє Незалежне Оцінювання”. Це - фактично - всеукраїнський вступний іспит, за результатами якого людина може бути зарахована до закладу вищої освіти (ЗВО). Тобто - це тестування, яке визначає рівень навчальних досягнень абітурієнтів під час їхнього вступу до закладів вищої освіти.

Починаючи з 2015 року результати ЗНО для випускників закладів загальної середньої освіти почали зараховувати як оцінки за ДПА.
Всі одинадцятикласники, а також студенти других курсів коледжів, випускники закладів профтехосвіти, незалежно від того, планують вони вступати до закладу вищої освіти, чи ні, мали обов’язково проходити ДПА у формі ЗНО. Тільки для тих, хто планував продовжити навчання у ЗВО, тестування було водночас вступним іспитом до закладу вищої освіти, а для інших випускників - “шкільним іспитом”, щоб підбити підсумки результатів їхнього навчання та отримати оцінки до атестату. З 2017 року атестація проводилася із трьох предметів: української мови та літератури (обов’язково), математики або історії України (на вибір випускника) та третього предмету, який випускники обирали самостійно.

ЩО ДАСТЬ ЦЬОГОРІЧНЕ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ДПА?

У березні цього року через пандемію коронавірусу учнів 4 та 9 класів звільнили від ДПА, але на той момент залишили це випробування для одинадцятикласників https://bit.ly/30Q6M2g .

За даними Українського центру оцінювання якості освіти https://bit.ly/2Bc839p. , який організовує ЗНО, на проходження ЗНО-2020 зареєструвалося 379 493 учасників:

- цьогорічні випускники закладів загальної середньої освіти - 55,71%,

- учні закладів професійно-технічної освіти - 33,11%,

- студенти ЗВО - випускники минулих років - 11,18%

Зрозуміло, що не всі з них мають намір вступати до закладів вищої освіти. На жаль, точну кількість таких осіб визначити можна лише приблизно. За орієнтовними обрахунками Українського центру оцінювання якості освіти, їх може бути до 100 тисяч осіб, або майже третина від зареєстрованих.
Для них складання ДПА не є принциповим: бо молода людина і так отримує свідоцтво про повну загальну середню освіту. Саме тому їх цілком можна і треба було цього року звільнити від ДПА

Це дозволить:

- зменшити кількість випускників, які беруть участь у ЗНО;

- зменшити кількість присутніх у пунктах ЗНО та, відповідно, в аудиторіях;

- зменшити під час основної сесії ЗНО кількість осіб у громадському транспорті;

Сьогодні Верховна Рада підтримала законопроєкт, який Президент України вніс для термінового розгляду.

Що ж важливого змінює цей закон?

Перше - і найсуттєвіше, він звільняє від обов’язкової ДПА (ми ж не забули, що це - не ЗНО?) всіх здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році.
Разом з тим, вони мають право пройти ДПА, у тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням. https://bit.ly/37GY6wL

ЧОМУ ЗНО АБСОЛЮТНО НЕОБХІДНО - І ЗАМІНИТИ ЙОГО НІЧИМ?

Під час дискусій щодо ЗНО ми побачили лише два можливих варіанти його “заміни”:

▪відновлення вступних іспитів до закладів вищої освіти;
▪вступ за рейтингом атестату.

Нагадаємо, наразі абітурієнту необхідно лише один раз приходити до пункту проведення ЗНО, щоб скласти тест з певного предмету.
Вся інша процедура вступу до закладів вищої освіти автоматизована через систему “Вступ” https://bit.ly/3fpiK7g. Звертаємо увагу, що цьогоріч абітурієнт може подати на бюджет до 5 заяв. А кількість на контракт, тобто за кошти фізичних та/або юридичних осіб не обмежується. І це все відбувається онлайн.
Тобто - за процедурою ЗНО не треба їхати подавати документи на участь у конкурсному відборі до п’яти різних закладів вищої освіти.

Абітурієнт це робить через інтернет у своєму особистому кабінеті:

- просто подає електронну заяву,

- завантажує всі необхідні документи,

- вказує пріоритети вступу до того чи іншого закладу вищої освіти,

- легко відслідковує результати конкурсу та статус своєї заяви.

Така система вступу в рази знижує ризик зараження COVID-19, адже не потрібно нікуди їхати транспортом, контактувати з іншими абітурієнтами, їхніми батьками та приймальною комісією, і дозволяє безпечно вступити до омріяного закладу вищої освіти на омріяну спеціальність.
Ті абітурієнти, які вступлять у ЗВО, принесуть туди документи тоді, коли це буде дозволено Кабінетом міністрів України та Міністерством охорони здоров'я України з урахуванням епідеміологічної ситуації.

Ті, хто виступає проти ЗНО, пропонують довжелезні черги зі вступників та їхніх батьків у закладах вищої освіти. Уявіть, скільки часу необхідно провести абітурієнту в транспорті та чергах, щоб подати документи хоча б до п’яти закладів, наражаючи себе на небезпеку?

Якщо ЗНО пропонують замінити вступними іспитами, їх складатимуть в аудиторії з великою кількістю осіб. І це також реальна загроза для безпеки громадян. Пам'ятаємо: ЗНО - до 15 людей в аудиторії, а звільнення частини випускників від ДПА вже суттєво зменшить цю кількість.

Пропозиція замінити ЗНО рейтингом атестату, тобто середнім балом атестату - поки незрозумілий механізм його реалізації. Якщо на одне бюджетне місце в престижному університеті будуть претендувати 10 чи 50 осіб з однаковим середнім балом атестату, виникає велика кількість запитань. Яким чином відбуватиметься конкурс? За якими критеріями проходитиме відбір? Для подачі документів необхідно буде вистояти у чергах?

Батьки та абітурієнти будуть змушені неодноразово приїздити до закладу освіти, а це - збільшення кількості осіб в громадському транспорті: міському та міжміському. І знову ризик інфікування.
Чи мають змогу заклади вищої освіти здійснити усі заходи безпеки, придбати дезінфекційні та миючі засоби, засоби індивідуального захисту, безконтактні термометри? Чи є у закладах вищої освіти особи, які контролюватимуть дотримання заходів безпеки?

І найголовніше: наскільки об’єктивно оцінені знання випускників? Адже не секрет, що різні школи мають різний рівень вимог до учнів. І оцінка 10 з математики випускника фізико-математичного ліцею “важить” суттєво інакше, ніж та ж сама “десятка” випускника звичайної школи, де математики було майже втричі менше, а критерії оцінювання - більш “доброзичливі”.

Бо ЗНО створено саме для того, щоб провести за однаковими критеріями оцінювання всіх, хто претендує на вступ до закладу вищої освіти.

Мені дуже важливо було почути позицію керівників закладів вищої освіти, які публічно і рішуче підтримали ЗНО як можливість шансу для молодих людей отримати право на рівний доступ до вищої освіти. Щиро дякую всім очільникам закладів вищої освіти, які заявили про підтримку ЗНО як прозорого, антикорупційного інструменту вступу.

Ще раз - альтернативи ЗНО немає.
ЗНО - це найбезпечніший, найоб'єктивніший і найсправедливіший на сьогодні спосіб вступу до закладів освіти!

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС ЗНО

Цьогоріч пандемія коронавірусу внесла чимало коректив в організацію та проведення пробного ЗНО, ДПА у формі ЗНО та вступної кампанії 2020 в цілому. Звичайно, ключовим стало питання організації безпечного середовища для складання ЗНО.

У 2020 році для проведення ЗНО функціонує 5 188 пунктів тестування, в яких залучені до використання 82 890 аудиторій https://bit.ly/2Bc839p.

Український центр оцінювання якості освіти під час проведення ЗНО забезпечить:

- температурний скринінг;

- контроль використання засобів індивідуального захисту;

- дезінфекцію приміщень;

- здійснення допуску до приміщень пунктів тестувань відповідно до спеціального графіка.

А пункти проведення ЗНО будуть забезпечені необхідними засобами захисту: медичними масками; безконтактними термометрами (пірометрами); засобами дезінфекції для рук; засобами дезінфекції для оброблення поверхонь; ізоляційними медичними халатами та захисними щитками для медиків.
Докладніше на сайті УЦОЯО: https://bit.ly/30PdR3l.

Міністерство охорони здоров’я України та Головний державний санітарний лікар України видали постанову від 21.05.2020 №24, яка містить рекомендації щодо безпечної організації проведення ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в умовах коронавірусу https://bit.ly/3hrASz3 .

ЗНО - ЦЕ НАЙБЕЗПЕЧНІШИЙ, НАЙОБ'ЄКТИВНІШИЙ СПОСІБ ВСТУПУ ДО ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ!

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача