UA Рус

Освітній омбудсмен: через неякісну комунікацію влади з людьми не може сформуватись ефективна освітня мережа

Освітній омбудсмен: через неякісну комунікацію влади з людьми не може сформуватись ефективна освітня мережа

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй фейсбук сторінці написав, що через відсутність нормальної комунікації місцевої влади з людьми важко створити якісну освітню мережу:

“У різних регіонах України місцева влада поступово проводить формування мережі закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти, відповідно до освітнього законодавства. До мене звертаються багато керівників закладів освіти, педагогічних працівників та насамперед батьків учнів, які схвильовані змінами в освітній мережі певної громади, міста чи ОТГ. З початку 2021 року з приводу перепрофілювання закладів загальної середньої освіти ми отримали 82 звернення із 53 населених пунктів. Отримуємо звернення й від батьків дошкільнят та вихователів щодо закриття закладів дошкільної освіти, відсутність позашкільних закладів освіти у певному регіоні або їхню ліквідацію.

З нашого досвіду розгляду звернень на цю тему та вивчення планів реорганізації, які надають на наші запити органи управління освітою, можна зробити висновок: здебільшого ці плани достатньо обгрунтовані, та їх втілення позитивно вплине на якість освіти.

Але через те, що ці плани залишаються лише у документах та кабінетах місцевої влади, не обговорюються з громадою, не комунікуються у медійному просторі, вони зустрічають опір громади, якій ніхто не взявся пояснити, чому саме це робиться - і які переваги отримають діти.

Висновок можна зробити цілком очевидний і досить неприємний - місцева влада дуже слабо проводить належну комунікацію з громадськістю про мету, шляхи та позитивні наслідки формування освітньої мережі для дітей та батьків.

Підпишіться на email розсилку!

Треба усвідомити також, що мовчанка та намагання чиновників “вирішити тихенько” болюче підриває авторитет як місцевої, так і центральної влади.

Адже досить часто батьки та вчителі вважають неправомірними рішення місцевої влади щодо перетворення загальноосвітніх шкіл I-III ступенів у початкові школи, гімназії та ліцеї, виступають проти утворення філій опорного закладу, хвилюються, як дитині дістатися до закладу освіти тощо.

Тому для того, щоб ознайомити батьків та педагогів із планами місцевої влади, почути думку громади, батьків, спільно виробити правильні рішення, покращити плани формування спроможної освітньої мережі й потрібна якісна комунікація.

Деякі батьки переконані, що пропоновані зміни позбавлять їхніх дітей права здобувати освіту, хоча вони покликані підвищити якість освіти, створити для дітей набагато комфортніші умови навчання та особистого розвитку.

Тому, щоб уникнути панічних настроїв та дезінформації, яка дискредитує цінність розвитку ефективної освітньої мережі, надзвичайно важливо, аби органи місцевої влади, які здійснюють реорганізацію, пояснювали батькам та загалом громадськості її основні моменти, реагували на запитання батьків, розповідали про свої дії та їх мету - йдеться не про сухе викладення документів рішень, а саме про своєчасне та зрозуміле їх пояснення.

Докладно про те, що варто розповідати про зміни в освітній мережі та як це робити ефективно - на нашому сайті: https://bit.ly/3Acym9f”.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача