UA Рус

Мікроскоп за 1 млн грн

14 листопада 2019 464 Друк
Мікроскоп за 1 млн грн

У Центрі колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО) ХНУ ім. В. Каразіна з'явився унікальний прилад – флуоресцентний мікроскоп вартістю понад 1 млн гривень. Ці кошти були виділені в межах проєкту Міністерства освіти і науки зі створення мережі ЦККНО в різних регіонах країни.

Нині в Україні вже працює 14 Центрів колективного користування науковим обладнанням (8 з них відкрито у 2018 році, 6 – у 2019-му). Станом на листопад 2019 року на розбудову мережі було витрачено 30,3 млн гривень.

На базі ХНУ створено ЦККНО “Лабораторія мікро- і нано-систем, новітніх матеріалів та технологій”, куди впродовж 2018-2019 років уже було закуплено низку обладнання. Встановлений наразі мікроскоп має камеру високої роздільної здатності, комп’ютер зі спеціалізованим програмним забезпеченням та широкий набір фільтрів.

Усе це дозволить вченим підвищити рівень дослідження тканин, а також використовувати новітній метод розпізнавання хромосом FISH (флуоресцентна гібридизація за місцем). Він полягає у введенні спеціального барвника у певні ділянки хромосом, опромінюванні їх ультрафіолетом і реєстрації вторинного випромінювання. Далі мікроскоп робить якісні фотографії отриманої картини. Такі дослідження, наприклад, дозволяють зрозуміти, як клітини змінюють свою спадкову інформацію.

Крім того, прилад може працювати у режимі звичайного оптичного мікроскопу.

Користуватися обладнанням зможуть співробітники, молоді вчені та студенти університету, а також дослідники інших закладів.

Довідково.

Вже два роки поспіль МОН впроваджує проєкт зі створення Центрів колективного користування науковим обладнанням на базі українських вишів за кошти державного бюджету. Зараз таких центрів 14, кожен з них орієнтований на певний напрям досліджень. Центри оснащуються сучасним науковим обладнанням, доступ до якого мають не лише дослідники одного вишу, а й інших університетів та закладів.

Там також реалізовуватимуть державні цільові наукові та науково-технічні програми, проєкти та експериментальні розробки.


Джерело

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача