UA Рус

Фінансова грамотність дітей: як навчати вправлятися з грошима

Фінансова грамотність дітей: як навчати вправлятися з грошима

Фінансова грамотність є однією з ключових компетенцій успішної людини, суспільства та країни. Вмінню вправлятися з грошима слід навчати з дитинства, починаючи з повсякденного досвіду батьків.  Як говорити з дітьми про гроші та навчити з ними вправлятися, розповідають на порталі BUKI.

Після впровадження реформи НУШ, фінансова грамотність стала невіддільною частиною середньої освіти. Предмет викладають в 6-9 класах, розповідаючи дітям про економічні системи держави та підприємства, про страхові та банківські системи, споживання та заощадження. З листопада поточного року в школах почали проводити тижні фінансової грамотності.

Головним завданням фінансової грамотності є не знання теорії, а вміння управлятися грошима у реальному житті.

Підпишіться на email розсилку!

Діти дошкільного віку пасивно переймають від дорослих фінансові звички. З ними не слід обговорювати різні фінансові концепції. Дітям 4-6 років слід розповідати про гроші, розглядаючи такі теми:

  • що таке гроші;
  • де використовуються гроші;
  • як можна заробити гроші – розглядаються різні професії;
  • як можна заощадити;
  • як планувати бюджет;
  • які речі належать до необхідного, а які до додаткового;

Хорошим рішенням для дітей буде роздрукувати ігрові гроші, які можна використовувати в різних іграх. Можна завести скарбничку та поступово поповнювати її, накопичуючи гроші на покупку.

Вправа для дітей дошкільного віку

Попросіть дитину уявити, що виграла в лотерею. Куди вона витратить гроші і чому.  

Дітей молодшого шкільного віку слід навчати розпоряджатися грошима. З ними можна обговорювати різні способи заробітку, варіанти заощаджень. Дітям слід розповідати про зайти чи кредити, як можна відкрити банківський рахунок та навіщо він існує. В цьому віці можна говорити про різні фінансові можливості. В якості прикладу, запропонувати уявити відкрити власний бізнес чи виробництво. Які витрати він передбачає, як можна заробити та заощадити.

Дитина краще почне розуміти, як користуватися грошима, коли дати їй завдання здійснити покупки за списком на фіксовану суму. Така практика дозволить визначити рівень успішності.

Не менш важливою темою є шахрайство, ризики та небезпека, що може трапитися в реальному життя. Тому важливо дотримуватись приватної безпеки щодо збереження фінансової інформації.

Вправи для дітей молодшого шкільного віку

Запропонувати дитині обрати в магазині будь-який товар. Пояснити, чому він представлений в широкому асортименті, які фактори впливають на його вартість, разом порахувати гроші, які слід витратити на його придбання для сім’ї протягом місяця.

Хорошим практикумом зрозуміти, як працюють економічні процеси, є власний досвід. Нехай дитина вибере улюблений кондитерський виріб та прорахує, скільки слід витратити на аналогічний десерт, якщо приготувати його вдома. Чи вдасться заощадити в такий спосіб?

Гарною вправою для виховання фінансової грамотності стане надання можливості дитині витрачати не лише кишенькові гроші, а й купувати, наприклад, канцелярське приладдя, харчі, що дозволить зрозуміти, як працює бюджетування.

Підлітки мають вже вміти поводитися з грошима, витрачати кишенькові гроші на покриття власних потреб. Батьки мають стати для дитини консультантами чи партнерами, дозволяти дитині самій приймати рішення та робити необхідні висновки.

В цьому віці з дітьми слід обговорювати такі теми:

  • податкова система;
  • різні валюти світу;
  • інвестиційна діяльність;
  • кредитні картки, кредитні історії.

Кращі книги для дітей про гроші:

  • «Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей» та друга частина «Кіра та таємниці бублика» від автора Бодо Шефера;
  • «Як говорити з дітьми про гроші» від Рона Лібера;
  • «Як розповісти дітям про гроші», Сергія Біденка;
  • «Фінансова грамотність для дітей 5-7 років. Перший крок для мільйона»;
  • «Фінансова грамотність для дітей 8-10 років. Другий крок до мільйона».

Хороший ефект на розвиток фінансової грамотності мають фінансові ігри, наприклад, «Монополія», «Антимонополія», «Щурячі перегони», «Стартап».

Посилити навички фінансової грамотності можна за допомогою цифрових ігор і мобільних додатків, наприклад, Bankaroo, Celebrity Calamity, FamZoo.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача