UA Рус

Очільник МОН про подальше впровадження реформи НУШ

23 травня 2023 1434 Друк
Очільник МОН про подальше впровадження реформи НУШ

У 2022 році реформа НУШ була запущена у базовій школі, однак освітяни стикнулися з низкою викликів, що вплинули на якість впровадження реформи, зокрема недостатнє фінансування на створення освітніх просторів, друк підручників, фінансову мотивацію та ефективну підготовку вчителів. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий в інтерв’ю LB.UA розповів про реалії реформи НУШ та чому вона була провалена.

Очільник МОН наголосив, що під час впровадження реформи НУШ в базовій школі департаменти освіти та заклади освіти проявили різний рівень ініціативи. Вчителі не пройшли відповідного навчання. Класи не були забезпечені підручниками. Не був проаналізований випереджувальний експеримент, який проводили спеціально для того, щоб зробити висновки про можливі слабкі місця і вчасно все скорегувати.

Наразі МОН активно працює над усуненням всіх недоліків, щоб компенсувати втрати. Для цього залучені відповідні експерти, автори та критики реформи. Триває робота з підготовки та друку підручників, підготовки вчителів, компенсації тих втрат обладнання, які були окуповані на територіях.

Реформа НУШ продовжує існувати у двох варіантах: НУШ Шиян, має більш прогресивну програму з великою кількістю інтегрованих курсів, НУШ Савченко – програма наближена до класичного підходу викладання. Обидві програми відповідають державному стандарту та формують необхідні компетенції в дітей через різні кейси. Головна відмінність – реалізація базових підходів. Задля досягнення кращих результатів МОН має працювати з педагогами, навчати їх, допомагати їм, підтримувати їх. Підтримувати у плані їхніх софтів і хардів і психологічно також. 

Підпишіться на email розсилку!

«Вчителям сьогодні потрібні не тиск і вимоги, а підтримка і допомога», - зауважив Оксен Лісовий.

Щодо скорочення шкільних предметів, очільник МОН наголосив, що в освітній програмі має залишитися весь спектр знань, що повинна отримати дитина. Наразі МОН переглядає дисципліни, які можна скоротити, зробити стислими курсами.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача