UA Рус

10-річка замість 12-річки?

14 жовтня 2020 1759 Друк
10-річка замість 12-річки?

25 жовтня, у день виборів, Михайло Подоляк, радкик глави ОП, пропонує українцям відповісти на питання, чи варто запровадити у школах 10-річне навчання.

Ексміністерка освіти і науки Лілія Гриневич обурена таким опитуванням. На своїй сторінці Фейсбук вона зазначила:

"Повернення до 10-річки: ностальгія за радянським минулим, примітивна економія на освіті майбутніх поколінь українців чи що це?

Маніпулятивне всеукраїнське опитування 25 жовтня може включати, за словами позаштатного радника глави ОП Михайла Подоляка, «питання про 10- або 12-річне навчання в школі: "Якщо 80% суспільства відповість "десятирічка", то саме це має визначати нашу освітню стратегію, а не неусвідомлене копіювання чиїхось стандартів".
 
У всіх цивілізованих країнах світу є 12-річна або ж 13-річна повна загальна середня освіта. Упродовж кількох останніх десятиліть тривалість шкільної освіти видовжувалася, країни вкладали все більше ресурсів в освіту для зростання якості найціннішого капіталу – людського. Від якості освіти залежить здатність людини до критичного і творчого мислення, її професійна самореалізація, прийняття відповідальних рішень для розв‘язання складних проблем, культурне самовизначення. Якість освіти впливає на суспільні стосунки, на якість життя людей в країні.
 
На території Європи 11-річна повна загальна середня освіта залишилася тільки в Україні, Росії і Білорусі. Реформа Нова українська школа, яка розпочалася 2017 року, передбачає поступовий перехід з 2027 року до трирічної профільної старшої школи, що дасть можливість в ній або поглиблено вивчати потрібні, суголосні нахилам учня предмети, формувати важливі м‘які навички і компетентності, або ж поряд з освітою отримувати обрану професію.
 
Проте серед «освітніх інновацій» чинної влади звучить повернення до 10-річки. «Come back to USSR» - що ж, припускаю, що це сподобається значній частині виборців. А є ще й такі виборці, яким простіше вірити в казку про те, що можна досягти кращого без затрати часу і зусиль. Що ж, насправді, стоїть за такою пропозицією?
 
Перше - економія коштів. Від 11-річної школи віднімають 1 рік навчання, а отже – скорочують вчителів, кошти на їх заробітні плати та інші необхідні ресурси. Мабуть, це план нинішньої влади щодо того, як «ефективно» використовувати бюджет. Краще ці гроші пустити на дороги: із зарплат вчителів – не візьмеш «відкат», на відміну – від доріг.
 
Друге – з також середньою освітою вся молодь справді змушена буде продовжувати здобувати вищу освіту і працювати тільки в Україні (це сподобається деяким нашим ректорам). Адже на базі 10-річного шкільного навчання людина не зможе вступити до жодного університету в цивілізованій країні, хіба що багаті батьки віддадуть на доучування до зарубіжної школи. А це вже, мабуть, план влади щодо того, як стимулювати більшість нашоі молоді залишатися в країні і не їздити за кордон. А якщо вже й їхати, то тільки для некваліфікованої роботи. Адже з такою освітою не буде й мови про конкурентноздатність на ринку праці.
 
Третє – неосвіченими людьми легше маніпулювати. Годувати їх фантазіями, потім обіцянок не виконувати, а заміщати це новими обіцянками і пошуками винних. І це, мабуть, план влади про те, як зробити нашу країну унікальною у світі. Цивілізаційна історія людства, досвід успішних країн свідчить про збільшення тривалості шкільного навчання та інвестування в освіту майбутніх поколінь.
Ця влада в Україні вперше може зробити протилежне на шкоду своєму народу, та ще й підкріпить це результатами маніпулятивного опитування – «сделали, по многочисленным просьбам трудящихся»".
Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача