UA Рус

Психологія розвитку дитини: поради психологині для цілісного та ефективного росту

13 грудня 2021 1375 Друк
Психологія розвитку дитини: поради психологині для цілісного та ефективного росту

Батьки прагнуть створити сприятливі умови для повноцінного розвитку дитини аби вона стала успішною в житті. Однак досить часто брак знань та навичок щодо принципів виховання не дозволяє досягти поставленої мети. Психологиня, засновниця просвітницької ініціативи “Empatia.pro” та керівниця громадської спілки “Інститут інтегрального розвитку” Катерина Ясько у десятому епізоді подкасту «Дофамін для освіти» на порталі «НУШ», ділиться секретами, як допомогти дітям зростати цілісними й активними.

Для повноцінного розвитку дитини важливо формувати в ній не лише м’які навички, а й сильний характер. Психологиня порівнює психологію розвитку із системою координат, де горизонтальна вісь  - це саме базові навички та вміння, а вертикальна – це вимоги сучасності – динаміка росту світоглядних, ціннісних речей.

Підпишіться на email розсилку!
Через пандемію діти опинилися в обмеженому колі, що призвело до зниження рівня розвитку як горизонтальних так і вертикальних вмінь. В той самий час базові компетенції можна компенсувати, а вертикальні надолужити набагато складніше через брак очного спілкування із емоційно зрілими дорослими. В цей час відбувається перефокусування на однолітків та соцмережі.

Катерина Ясько зазначає, що зрілий дорослий – це людина не тільки  інтелектуально розвинена, а й із великим серцем (розвиненим емоційним інтелектом). Це особа, яка вміє артикулювати потребами й сенсами, що стоять за нашими почуттями. Вона розуміє: те, що відбувається з дитиною, є лише верхівкою айсберга. Під реакцією є низка незадоволених потреб. Така людина реагує не на поведінку, а на те, що стоїть за цією поведінкою.

Світ підлітків чорно-білий, жорстокий, недостатньо підтримувальний і безпечний, щоби спробувати себе різного без відчуття, що ризикуєш стосунками. Для цього потрібен справжній контакт.

На запитання, якою є формула любові та мотивації до навчання, психологиня відповідає, що жага до навчання та жага до життя – одне й те ж. І ця формула в першу чергу спрямована на дорослого, на розвиток його власної мудрості, складності мислення, на уважність.

Інструменти для виховання  дітей

Для цілісного розвитку дитини важливо діяти в різних сферам: інтелектуальна, тілесна, емоційна, моральна та духовна, з урахуванням вікових особливостей. Наприклад, для дітей 4-5 років емоційна та тілесна сфера важливіші за інтелектуальну. Фокусуватися слід на іграх та розвагах, які вчать дитину дотримуватися певних правил та навичок самоврядності. Далі поступово розвиваємо емпатію.

Коли діти дорослішають, роль батьків трансформується. Вони й надалі потребують уваги дорослих, однак змінюється фокус уваги, їхні емоційні потреби.

Психологиня радить батькам прочитати книги:

  •  “Перехідний вік” Стейнбек;
  • “Ваш бентежний підліток” Роберта Байярда;
  • “Тримайтеся за своїх дітей. Чому батьки повинні бути важливішими за однолітків” Гордона Ньюфелда й Габора Мате;
  • “Шанобливі батьки, шанобливі діти. 7 ключів до перетворення сімейного конфлікту на співпрацю” Сура Гарт, Вікторія Кіндл Годсон.

Поради батькам від Катерини Ясько 

  1. Займайтеся власним розвитком, адже наші діти в процесі свого зростання можуть спиратися лише на наші зрілість і мудрість. Читайте, відвідуйте вистави й концерти, намагайтеся бути цікавим співрозмовником для людей будь-якого віку. Ваші діти помічатимуть і цінуватимуть це.
  2. Зважайте на вікову психологію, поточну стадію розвитку дитини й підбирайте інструменти виховання відповідно до психологічних потреб певної стадії. Пам’ятайте, що через особливості розвитку мозку другокласнику недоступний рівень самоконтролю й самодисципліни, на який здатний семикласник.
  3. Пам‘ятайте про важливість цілісного розвитку дитини. На всіх стадіях він передбачає інтелектуальну, тілесну, емоційну, моральну й духовну складові.
  4. Дбайте про позитивний емоційний досвід, коли ви в контакті з дитиною спільно проживаєте зіткнення з чимось красивим і / або веселим – спільне читання книжок (у будь-якому віці!), відвідини театру з подальшим обговоренням, настільні ігри, мандрівки тощо. Чим більше таких моментів контакту і спільного позитивного проживання, тим більше ви зможете впливати й коригувати поведінку дитини, коли це буде потрібно (основне правило педагогіки – “connection before correction”, спочатку зв’язок – потім виправлення).
  5. Дбайте про створення інтелектуально насиченого та емоційно стимулювального середовища для своїх дітей. Коли дитина підходить до підліткового віку, подбайте про створення мережі “помічників”, близьких вам за цінностями, на яких ви зможете спертися в найважчі моменти. Це можуть бути дідусі, бабусі, ваші друзі, хрещені батьки дитини, тренери на наставники. Пам‘ятайте стародавню приказку: “Щоби виростити дитину, потрібне ціле село”.
Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача