UA Рус

Замість Шкарлета. Хто такий Оксен Лісовий, який може стати новим міністром освіти

18 березня 2023 2683 Друк
Замість Шкарлета. Хто такий Оксен Лісовий, який може стати новим міністром освіти

Напередодні, 17 березня, з’явилася інформація про відставку очільника Міністерства освіти та науки Сергія Шкарлета. ЗМІ та нардепи водночас повідомляли, що серед ймовірних кандидатів на посаду міністра освіти — директор Малої академії наук Оксен Лісовий. Про це пише NV.

Освітянин-десантник

Оксен Лісовий з 2010 року обіймає посаду директора Національного центру Мала академія наук України (МАН).

За даними НАН, він має ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015 році отримав вчене звання доцента.

У 2012 році Лісовий став лауреатом Державної премії України в галузі освіти, у 2021-му отримав почесне звання Заслужений працівник освіти України.

Підпишіться на email розсилку!

У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював заснування першого в Україні Музею науки, який відкрили на ВДНГ у Києві.

Оксен Лісовий вже близько року бере участь у бойових діях, одночасно виконуючи обов’язки директора МАН.

З початком повномасштабного російського вторгнення він долучився до війська як доброволець у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Зокрема у своєму фейсбуці він розповідав про участь у боях на сході, в районі агломерації Слов’янськ — Краматорськ — Дружківка та поблизу Кремінної.

В інтерв'ю Вікнам Лісовий розповідав, що виконує бойові завдання командира підрозділу, але не отримує заробітну плату від ЗСУ, а зберігає основне місце роботи, виконуючи обов’язки дистанційно.

Оксен Лісовий / Facebook

«Я завжди усвідомлював, що настане час захищати нашу землю від російських загарбників і з плином часу лише зміцнювався у цій думці. Після перемоги планую продовжити боротися на освітній передовій», — каже він.

«До повномасштабного вторгнення РФ Оксен дбав про обдарованих дітей і обіймав посаду директора Національного центру МАН. Тренер із фехтування, вчитель, фахівець бібліотечно-інформаційних систем і кандидат філософських наук виховує двох синів, а наразі мужньо боронить свободу України на фронті», — писали про нього у МОН.

Замість Шкарлета

Соцмережі позитивно відреагували на можливе призначення Оксена Лісового міністром освіти.

«Аж я завмерла від цієї новини: якщо на місце Шкарлета справді заступить Оксен Лісовий, це буде друге, після Залужного, кадрове рішення Зеленського, за яке йому боги історії простять купу гріхів. Ніколи ще, за всі роки незалежности, українська освіта не була в руках, настільки ідеально, просто бозею самим для неї скроєних. Тримаймо кулачки», — відреагувала на останні новини відома письменниця Оксана Забужко.

«Оксен Лісовий має велику довіру в середовищі. Не в останню чергу через успішні проєкти в МАН. Та найголовніше, що він справді переймається розвитком освіти. І якщо він справді серед кандидатів, я думаю, що чимало професійних людей будуть готові допомагати йому», — прокоментував можливе призначення ексзаступник міністра освіти й науки Єгор Стадний.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача