UA Рус

За що відповідає вчитель у Канаді? - Олександра Журавльова

За що відповідає вчитель у Канаді? - Олександра Журавльова

Викладачка Олександра Журавльова працює в Канаді і ділиться інформацією про місцеві школи та процес навчання.

Відповідальність вчителя?

Можливо, у інших школах деякі правила відрізняються. Пишу про Fireside School в Кокрейні, де я на практиці. Заглядаю, слухаю, питаю вчителів-початківців все, що цікавить і що можна.

Одного дня мене Кімберлі попросила постояти зраненька на вході замість неї, щоб впускаючи дітей, одразу бризкати санітайзером їм на руки. Я вдягнулась, бо -6°С надворі, відчинила двері і приготувалась до чергування. "Ще ні! Зараз лиш 7.45. Наша відповідальність за дітей розпочинається о 7.50. І те, що вже декілька дітей надворі - це відповідальність батьків. Хіба мороз -20, чи злива, тоді ми можемо їх впустити. Або ж батьки, яким необхідно раніше їхати на роботу, одразу йдуть з дітьми до офісу, діти заходять через центральний вхід, але до дзвінка о 7.50 сидять на диванчиках у холі."

Жорстоко? Правильно? Батьки знають правила і час відкриття дверей - виправдовують себе вчителі.

За що ж вчитель відповідає, а за що ні? Починаємо зраненька.

О 7.50 дзвенить дзвоник і оповіщає про відкриття дверей. На кожен вхід, а їх 4, щодня призначені чергові вчителі, які зустрічають дітей і 'санітують' руки. О 8.10 дзвенить дзвоник на перший урок, всі двері зачиняються, вчителі розходяться на уроки. А ті учні, що спізнюються, заходять виключно через офіс, де секретарі вносять спізнення в систему і оповіщають батьків. Вчитель спізненнями не займається.

Перекличка. Вчитель зобов'язаний зробити перекличку в електронному журналі до 8.15. Забув, чи не встиг - одразу дзвінок-нагадування з офісу (в кожному класі при дверях встановлений звичайний кнопочний телефон для внутрішкільного користування). Чи вияснює вчитель, де його учні - ні! Батьки повинні самі повідомити шкільний офіс про відсутність і причину, в іншому випадку секретарі обдзвонюють сім'ї відсутніх дітей. Вчителя це не стосується.

Вчитель відповідальний за проведення уроку, виконання навчальної програми, за безпеку дітей на уроці, за збереження шкільного майна, техніки.

О 9.45 закінчується блок з двох уроків, і починається перша 35-хвилинна перерва. ВСІ діти йдуть на двір. Зараз в час ковіду класи розділили і на двір спочатку йдуть 1, 3, 5, 7-і класи, а 2, 4, 6, 8-і мають перекуску. Через 20 хв міняються. На кожну паралель призначений черговий вчитель, тому на дворі є четверо вчителів в яскраво оранжевих жилетах. І так само є 4 чергових вчителів під час перекуски, які походжають з класу в клас, слідкуючи за порядком. Якщо класний керівник не має такого чергування, він може залишатися в класі або ж іти в учительську 'на каву'. І відповідальності за дітей під час перерви не несе.

Відповідальність за травми? Шкільна територія величезна - дитячі гірки і перелазки, 2 баскетбольних майданчики, 3 футбольні поля, бейсбольне поле і територія засіяна травою з невеликим пагорбом. На пагорбі зараз сніжно і дітиська з'їжджають на животах, спинах, попах чи просто котяться. Чи бувають травми і чи відповідальний за це черговий вчитель? Звичайно, що ні. На початку року діти прослуховують, а батьки отримують на електронну пошту інструктаж про безпечну поведінку. Там прописано, що відповідальність за свою поведінку несуть учні. Якщо трапляються подряпані руки, побиті коліна, носи - дитину відправляють в офіс для отримання допомоги. Були й переломи рук, офіс повідомляє батьків, при потребі викликає швидку, але школа і вчитель не відповідальні за травми.

Підпишіться на email розсилку!

О 11.55 - друга перерва (вона ж остання) триває 45 хв і проходить аналогічно до попередньої. Вчителі класні-керівники проводять час в учительській, обідають, навіть їздять в кафе. Черговими на двір і на ланч здебільшого призначають асистентів і вчителів без класу.

О 12.40 розпочинається останній блок(5 і 6) уроки. Класний керівник чи вчитель-предметник зобов'язаний зробити ще раз перекличку в електронному журналі. Якщо останнім уроком є фізкультура чи музика, то саме ці вчителі відповідальні за збирання дітей додому, а не класний керівник. Класний керівник може мати урок в іншому класі, тому допомагає збиратись тим дітям, з якими працював. Знову 4 чергових на кожному вході слідкують за порядком, і один вчитель чергує біля шкільних автобусів.

За тиждень з 20-ти можливих кожен класний керівник має 5-6 двадцятихвилинних чергувань.

Паперова робота. Вчитель відповідальний за внесення результатів роботи учнів в електронну систему PowerSchool раз в тиждень. Крім того, ще є два електронні додатки, де періодично вносяться дані і інформація про інклюзивних учнів. Напевно, єдина паперова звітність - це табелі (тричі на рік). А зараз з вірусом і їх хочуть перемістити онлайн. Крім підсумкової оцінки за звітний період, вчитель ще пише коротку характеристику по своєму предмету на кожного учня, (виключно по навичках, але щоб написати все про кожну дитину займає досить часу).

Батьківські збори. Три рази на рік вчитель зобов'язаний провести зустрічі-конференції з батьками та дитиною. На 10 хвилинній зустрічі він розказує про успіхи, показує роботи та пропонує шляхи для вдосконалення (щоб не казати проблеми, недоліки чи неуспішність, одразу пропонуються вирішення цих проблем). Конференції відбуваються в середу-четвер після уроків до 8 вечора, а в п'ятницю (учні вихідні) з 8 до 12. Весь цей час оплачується.

Відповідальність за свій професійний розвиток. На початку навчального року кожен вчитель складає план свого проф.розвитку. Цей план обговорюється і узгоджується з завучем школи. Протягом року є визначені дні, коли учні вихідні, а вчителі в цей час вчаться. Школа організовує семінари, майстер-класи і запрошує лекторів. Окрім того управління, бібліотеки, наукові центри теж мають певні платні заходи на ці дні. Якщо вчитель має бажання їх відвідати, школа оплачує. Кожен вчитель має в бюджеті закладену певну суму грошей, яку йому школа оплатить за професійний розвиток. Таких професійних днів за рік набігає 12-15, вчитель за них отримує зарплату, бо ж вчиться, а значить, працює.

Позаурочні чи позакласні заходи. Таких я не помітила, а коли спитала Кімберлі, то дуже її здивувала. "А коли я до уроків готуватися буду? Відповідальність за дітей після уроків - це обов'язок батьків. І я, як мама, о 4 виїзджаю зі школи, бо маю власну дитину, за яку я відповідальна."

Ну а концерти, пам'ятні дати, свята? У школі, а вона новенька (4 роки), навіть нема актової зали. Бо такі масові заходи не проводяться. 11 листопада День Пам'яті (загиблих у всіх війнах). Цей день червоною ниткою пройшов на деяких уроках впродовж тижня. На читанні/письмі читали вірші і оповідання, підписували коротенькі листівки ветеранам, на малюванні фарбували і клеїли маки. А саме 11 листопада о 10.45 кожен вчитель включив 15-ти хвилинне відео, запропоноване шкільною адміністрацією, а об 11.00 всі учні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Ніяких грошей вчитель не збирає, ані на школу, ані на класні потреби. Ремонти не робить, меблі не міняє, техніку не встановлює, парти не маркує... Якщо батькам необхідно оплатити напр. за екскурсію, то все робиться в онлайні на рахунок школи.

Екскурсії. Вчитель не організовує ніяких екскурсій самостійно. Шкільна адміністрація сама визначає, домовляється, організовує. Вчитель лише супроводжує дітей і є відповідальним за них. Але усе це відбувається в урочний час. (Я минулого року писала, як всі шості класи і наш Богдан їздив від школи в триденний табір. Вчителі несли відповідальність за мою дитину 72 год, але їм і оплачували за 72 години. І відбувалось все не на вихідних, а серед тижня.)

Слово 'відповідальність' звучить дуже часто. Вчитель добре знає свої обов'язки і межі своєї відповідальності. Тут тобі зайве не скажуть, щоб не бути за це відповідальним і зайвого не зроблять, бо за зайве не доплачують. І вважають, що тої відповідальності на них покладено дуже багато.

П.С. (...) І найважче було - пояснити на печеньках і жабках склад числа і додавання ПЕРШАЧКОВІ! (Бо слів доданок, сума і склад числа не вживають.

Олександра Журавльова

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача