UA Рус

Як батькам ставитися до скарг дитини на вчителя?

18 жовтня 2021 3619 Друк
Як батькам ставитися до скарг дитини на вчителя?

Відповідно до ч.3 ст. 22 ЗУ «Про повну загальну середню освіту», педагогічні працівники зобов’язані дотримуватися принципів дитиноцентризму та педагогіки партнерства у відносинах з учнями та їхніми батьками.

В той самий час в школах непоодиноко трапляються випадки, коли вчитель кричить на дітей, провокує булінг, поділяє учнів на улюбленців та аутсайдрів, спричиняє конфліктні ситуації в дитячому колективі та загострює їх. Педагог й сам може стати кривдником для дитини, булити її. Що слід робити батькам, коли дитина скаржиться, що вчитель кричить та принижує її?

Батьки повинні відразу відреагувати на скарги дитини, поспілкуватися з вчителем відносно ситуації, яка склалася, за необхідності звернутися з письмовим повідомленням про булінг до адміністрації школи.

Підпишіться на email розсилку!

Якщо йдеться про випадки фізичного насильства, слід одразу звернутися до Національної поліції України, яка зафіксує факт правопорушення та направить дитину на медичний огляд для фіксації можливих травм.

Якщо дитина скаржиться на крики та приниження з боку вчителя, батькам слід уважно поставитися до скарг. Перш за все необхідно заспокоїти та підтримати дитину, поговорити з нею про атмосферу, яка панує в класі, переконатися, що випадок булінгу мав місце.

Найголовнішим завданням батьків є допомога дитини захиститися від знущань. Оскільки булінг має наступні наслідки:

  • психічна шкода дитині;
  • дитина відчуває страх, занепокоєння та тривогу;
  • словесні образи можуть спричинити соціальну ізоляцію дитини та подальший булінг з боку однолітків.

Батьки мають з’ясувати всі обставити події. Поцікавитися в інших батьків, чи скаржаться їхні діти на педагога. За можливості отримати додаткове підтвердження від свідків, зафіксувати протиправну поведінку за допомогою технічних засобів.

Обов’язково слід поспілкуватися з вчителем, попросити пояснити його дії. В цей час важливо зберігати самовладання та рівновагу, спокійно вислухати точку зору педагога, уникаючи крики, звинувачення та погрози. Часто після такого спілкування з’ясовується, що в школі мав місце певний інцидент, а булінгу як систематичного приниження не було.

Якщо ж з’ясувалося, що булінг мав місце, і розмова з вчителем не допомогла, а знущання продовжуються, необхідно звернутися до адміністрації закладу. В цьому випадку добре мати відео, аудіо докази, записи того, що відбувалося. Всі задокументовані факти необхідно додати до письмового звернення.

Після письмового звернення батьків про випадки булінгу директор школи повинен створити комісію для розгляду ситуації – і повідомити правоохоронні органи про факт вашого звернення. А за результатами засідання комісії – вжити необхідних заходів, щоб захистити дитину. Батьки мають право наполягати на участі в засіданні шкільної комісії.

Якщо директор чи комісія не розв'язують проблему, ігнорують звернення чи замовчують проблему, тоді батькам слід направити звернення до засновника закладу освіти та написати заяву про цькування до Національної поліції.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача