UA Рус

В Раді пропонують деколонізувати культуру, медіа і освіту в Україні

14 вересня 2022 701 Друк
В Раді пропонують деколонізувати культуру, медіа і освіту в Україні

17 депутатів Верховної Ради пропонують парламенту деколонізувати гуманітарну сферу в Україні.

Про це йдеться в законопроєкті №7721, передають Українські Новини.

Згідно з ним, деколонізація – це позбавлення від імперського, постімперського, радянського символізму, інших символів російської імперської гегемонії в українському публічному просторі, культурі, освіті, архітектурі, засобах масової інформації (медіа), топоніміці.

Підпишіться на email розсилку!

Документом пропонується встановити базові принципи державної політики деколонізації України, запровадити обмеження на пропаганду ідеології "русского мира" та іншої антиукраїнської, проросійської пропаганди, поширити заборону на трансляцію/ретрансляцію телевізійних і радіопрограм не лише на суб’єктів у сфері інформаційної діяльності, але й на інших осіб, заборонити використання пов’язаних з російською імперією назв та імен в об’єктах топоніміки, найменуваннях освітніх і культурних закладів.

Спорудження, створення, встановлення пам’ятників (монументів), меморіальних дошок, інших пам’ятних знаків, присвячених будь-яким фізичним особам, подіям в історії України та світу має дотримуватися вимог деколонізації.

Закріплюються критерії для ідентифікації російських суб’єктів у сфері медіа, які дозволяють не обмежуватись лише формальними ознаками місця реєстрації, а керуватись відповідним контентом.

Серед ініціаторів законопроєкту: депутат Ради Микола Княжицький та співголова його фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко, депутат від "Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" Михайло Цимбалюк і від групи "За майбутнє" Ірина Констанкевич, а також позафракційні депутати Гео Лерос і Оксана Савчук.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача