UA Рус

Сьогодні День пам’яті Героїв Крут

Сьогодні День пам’яті Героїв Крут

Сьогодні в Україні відзначають річницю бою під Крутами. Цей бій для українського народу є символом героїзму, патріотизму, стійкості та самопожертви в боротьбі за свою незалежність.  Подвиг молодих українців, Героїв Крут, став прикладом для захисників України в сучасній російсько-українській війні.

Зараз українці, як і понад 100 років назад, зі зброєю в руках наближають нашу перемогу над нащадками російсько-більшовицького агресора – рашистами.

Прийшовши до влади в росії після жовтневого перевороту 1917 року, більшовики намагались встановити контроль над Україною. У грудні 1917-го розпочався збройний наступ на Україну. В середині січня загарбники захопили майже все Лівобережжя та просувалися на Київ.

22 січня 1918 року Центральна Рада проголосила незалежність Української Народної Республіки.

Підпишіться на email розсилку!

Невдовзі після проголошення незалежності УНР, 29 січня 1918 року, відбувся бій під Крутами, за 130 кілометрів від Києва. Декілька сотень юнаків - старшин та юнкерів Першої Київської юнацької школи ім. Б.Хмельницького, бійців Студентського куреня Січових стрільців, студентів київських вищих навчальних закладів та гімназистів старших класів, стримували наступ армії більшовиків під проводом полковника Муравйова, боронячи українську державність.

Українські воїни, юнаки і студенти, були озброєні 16 кулеметами, гвинтівками та 1 гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.
Завдяки героїзму українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Під тиском ворога, українські воїни відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але 27 студентів заблукали в темряві й повернулися до станції Крути, яка вже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили.

Під Крутами загинуло, за різними оцінками, 70–100 українських оборонців.

Цей неймовірний подвиг молодих українців дав змогу представникам УНР підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу, який означав визнання самостійної та незалежної Української Народної Республіки.

І хоча 100 років назад захисники української державності не змогли вистояти в боротьбі з переважними силами російських загарбників. Сьогодні українські захисники завершують справу Героїв Крут.

Пам'ятаємо та пишаємося своїми Героями!

 

Щербак Світлана

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача