UA Рус

"Школа не повинна бути обов'язковою" - Ігор Лікарчук

Школа не повинна бути обов'язковою - Ігор Лікарчук

Кормління силоміць вважається порушенням прав людини.

А чому порушенням прав людини не вважається навчання в школі шляхом примусу?

Переконаний, що в школі мають вчитися лише ті, хто хоче здобути освіту. А примушувати вчитися тих, хто не хоче, - злочин і марнотратство. І тому повна загальна середня освіта в державі повинна бути не загальнообов’язковою, а загальнодоступною.

Хочеш вчитися - держава дасть змогу безоплатно отримати освіту. І не обов’язково у віці до 18 років. Можна і пізніше, навіть у 60. Не хочеш - то справа кожного.

Школа - не місце для протирання штанів тими, хто безтурботно, без надмірних трудових зусиль, в теплі, затишку, з розвагами і доглядом, збалансованим (за Клопотенком) харчуванням хоче досидіти 18-річчя, як у давнину багата дівка видання.

А наша школа зараз такою є. Якщо хтось не знає, то нагадаю, що поняття обов’язкова загальна середня освіта з’явилося в Конституції колишнього СРСР насамперед для того, щоб «быть впереди планеты всей» та засвідчити переваги соціалістичного ладу. «Быть впереди» - не склалося, але совок лишився. Одні роблять вигляд, що надають загальну середню освіту, майже танцюючи перед учнями, а інші - що її здобувають, зневажаючи і вчителя, і освітній процес.

Підпишіться на email розсилку!

P.S. Перечитав написане і згадав таке. Коли я починав працювати директором школи, при нашій восьмирічці функціонувала т.з. «Вечірня школа».Її завданням було надання загальної середньої освіти всім жителям села, котрі такоі не мали.

Щоб її надати, ми кілька разів переглядали подвірні списки жителів села, наполегливо вишуковували старезних бабів, дідів, трішки молодших від них тіток і дядьків, котрі такої освіти не мали.

Йшли до них додому, ловили біля місцевих буфетів, магазинів, на т.з. «Кутках», щоб записати іх до складу учнів вечірньої школи; інколи затягнути увечері на «урок», а через два роки видати атестат про освіту…

Бо так вимагав Закон про всеобуч, в основі якого і лежала конституційна теза про загальну обов’язкову середню освіту. Сьогодні безатестатних дідів і бабів практично немає. Але загальна обов’язкова середня освіта є… 

І тягнемо до школи тих, хто не бачить абсолютно ніякої потреби у її здобутті… Це нормально?

Ігор Лікарчук

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача