UA Рус

"Школа не має права забороняти учням використовувати мобільні телефони. Але вчитель має право зробити зауваження", - Сергій Горбачов

Школа не має права забороняти учням використовувати мобільні телефони. Але вчитель має право зробити зауваження, -  Сергій Горбачов

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов пише, що школа не має права забороняти учням використовувати мобільні телефони.Але якщо використання мобільного телефону учнем заважає освітньому процесу, зокрема відволікає його або інших учнів під час уроку - вчитель має право зробити зауваження та вимагати, щоб учень припинив заважати проведенню уроку.

"Заборонити чи дозволяти використовувати мобільні телефони у школах - дискусійне питання, яке час від часу порушується не лише в Україні, а й у різних країнах за кордоном. Адже з одного боку, використання мобільних пристроїв в освітніх цілях допомагає урізноманітнити уроки, сприяти навчанню учнів, зокрема розвивати в них медіаграмотність. Також наявність мобільного при собі дозволяє швидко зв'язатися з батьками в разі необхідності. З іншого боку користування мобільним може відволікати від навчання при використанні не за призначенням, сприяти академічній недоброчесності, знижувати рівень міжособистісного спілкування, яке є важливим для розвитку учнів, сприяти булінгу, неправомірній фото- чи відеозйомці та злочинам як проти самої дитини, так і з боку дитини.
 
Підпишіться на email розсилку!
 
Ми вивчили досвід шести країн щодо правил використання мобільних пристроїв у закладах освіти (Німеччини, Франції, Польщі, Швеції, Японії та Великобританії).
 
У деяких країнах (наприклад, Франція та Швеція) на законодавчому рівні забороняється користування мобільними телефонами, за винятком деяких умов. У Франції заборона поширюється і на використання мобільних під час освітніх заходів, організованих за межами закладу освіти, зокрема прогулянок, екскурсій.
 
У Німеччині, Польщі та Великобританії школи самостійно встановлюють правила використання мобільних пристроїв, водночас у Польщі та Великобританії були спроби врегулювати це питання на законодавчому рівні, заборонивши мобільні. А в Японії, навпаки, з повної заборони мобільних у початкових класах потім дозволили їх використання за певних умов. У більшості країн використання мобільних дозволяється для екстреного зв'язку з батьками, але у спеціально відведених для цього місцях у закладі або за певних умов.
 
В Україні на законодавчому рівні не встановлена заборона на використання мобільних телефонів у закладах освіти, тому школа не має права забороняти учням мати мобільні пристрої. Але якщо використання мобільного телефону учнем заважає освітньому процесу, зокрема відволікає його або інших учнів під час уроку - вчитель має право зробити зауваження та вимагати, щоб учень припинив заважати проведенню уроку".
Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача