UA Рус

Перший раз в перший клас

Перший раз в перший клас

Новий навчальний рік є важливим етапом в житті кожного школяра. Але особливе значення він має для першокласників та їх батьків. Адже школа передбачає суттєві зміни у їхньому житті. Особливого значення ситуація набуває в період пандемії. Психологи діляться деякими дієвими рекомендаціями як прилаштуватись до навчання першокласникам і їх батькам.

Початок навчання у школі для першокласника та його батьків є великою подією, бачення якої формується заздалегідь та обговорюється на сімейних вечорах. В час пандемії уявлення про школу руйнується. Особливо важно батькам, оскільки необхідні певні зміни у їх свідомості. Діти більш гнучкі. Але для першокласника дуже важливим є тілесний контакт, зорове сприйняття. Зміна розпорядку дня та образу життя дитини, яка йде до першого класу, передбачає розуміння, як все буде виглядати, куди необхідно приходити, з ким прийдеться спілкуватись.

Для першокласника навчання повинно починатись у традиційному форматі. Діти повинні мати можливість ознайомитись зі школою, класним керівником, однокласниками. У разі відсутності такого моменту у першокласника складеться хибне бачення як школи, так і навчального процесу. Можливо батькам слід розглянути варіант перенесення початку навчання на пізній період.

Для дитини дуже важливою є символізація, тобто перехід до нової якості – до стану школяра. Така зміна передбачає новий розклад життя, нові обов’язки, формування ставлення до вчителя, який має певний авторитет та відмінні знання, однокласників, з якими прийдеться спілкуватись та взаємодіяти. Онлайн режим не дозволить здійснитись такому переходу, що може спричинити втрату довіри до школи, знизити прагнення до навчання.

Дитину до школи слід готувати заздалегідь. Насамперед, це стосується її навичок до самообслуговування, вміння просити про допомогу, правильно реагувати на різні обставини. Батьки мають оговорити ці правила, а вчитель їх буде корегувати. Необхідно донести дитині, що на період її знаходження у школі, вона має слухатись свого вчителя, який зараз замінює батьків. Визначення конкретних правил та порядок дій в конкретній ситуації дають дитині спокій, і розуміння, що все йде за планом.

Дієвим прийомом для правильно налаштування дитини до школи є рольові ігри, в яких можна обігравати ситуації, що можуть виникнути у школі. Слід обговорювати різні моменти і можливу реакцію на них дитини. Батькам необхідно частіше озвучувати привілеї дітей, які ходять до школи.

Неменшу уваги батьки мають приділити власному ставленню до школи. Оскільки негативне відношення, згадки про шкільні негаразди, «кухонні розмови» про недоліки вчителів, формують хибну уяву дитини як до школи, так і до навчального процесу.

Батькам не слід одразу обговорювати з першокласником свої очікування від навчання. Краще завірити дитину, що у будь-якому разі та за будь-яких обставин дитина для них є найголовнішої, і вони її дуже люблять. Пріоритетом повинно стати не відмінне навчання, а виховання доброї та порядної людини.

Якщо у дитини є інтерес до школи, навчання, значить батьки можуть бути певні, що все роблять правильно.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача