UA Рус

Освітній омбудсмен: додано відповіді ще на кілька питань щодо вакцинації

05 листопада 2021 722 Друк
Освітній омбудсмен: додано відповіді ще на кілька питань щодо вакцинації

Освітній омбудсмен на своєму офіційному сайті опублікував відповіді на актуальні питання щодо вакцинації вчителів.

До попередніх відповідей додано ще кілька нових.

8 листопада набирає чинності наказ МОЗ “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”.

Пункт 3 цього наказу передбачає, що працівники закладів освіти всіх рівнів, незалежно від типу та форми власності, мають обов’язково отримати щеплення проти Covid-19.

4 листопада відбувся брифінг представників Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби України з питань праці, де були надані роз’яснення з  таких запитань:

12. На який термін можуть відсторонити працівника від роботи?

Чинне законодавство не визначає граничних термінів відсторонення від роботи.   У підпункті 3 пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2021 р. № 1096 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236” зазначено, що строк відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили.Отже, працівник відстороняється від роботи до моменту усунення причини відсторонення, тобто поки не зробить перше щеплення проти COVID-19 і не надасть сертифікат, що підтверджує проходження вакцинації.

13. Хто встановлює перелік обов'язкових профілактичних щеплень?

У статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” визначається перелік обов’язкових профілактичних щеплень для всіх громадян України, зокрема: проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу. Ці щеплення є обов’язковими і включаються до календаря щеплень.

 Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Тобто Міністерство охорони здоров’я України визначає перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб.

Підпишіться на email розсилку!

14. Як здійснювати заміну відстороненого працівника?

Держпраці: на період відсторонення педагога від роботи роботодавець може прийняти рішення про виконання обов’язків іншою особою з відповідною доплатою. 

Статтею 105 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу, без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача