UA Рус

МОН відмовилось звільняти випускників від ДПА: що робити? - Володимир Онацький

МОН відмовилось звільняти випускників від ДПА: що робити? - Володимир Онацький

Бінго! Це сталося! МОН відповіло на питання, які йому ставить кожен у нашій країни подумки і ставить публічно, обговорює на форумах і в групах.

Усіх хвилює, чому МОН не виконує вимоги закону та не скасовує державну підсумкову атестацію для всіх учнів, чому всі ті, хто закінчує здобувати повну загальну середню освіту, наражатимуться на смертельну небезпеку, чому учні ПТУ, студенти коледжів, технікумів будуть позбавлені повноцінних канікул.

МОН ніяк не може визначитись з датою закінчення навчального року. Може, це буде серпень, а може, й вересень, адже лише після ДПА рік вважається закінченим. Виявляється, усе геніально і просто: у цьому немає доцільності. Саме так написано на сайті міністерства. Немає доцільності скасовувати ДПА, немає доцільності дотримуватись законів.

Чиновники МОН, отримуючи захмарні зарплати, давно забули, а може, і не знали, що є лише виконавцями освітнього запиту суспільства і мають виявляти, а не декларувати людиноцентричність та дітоцентричність. Отримуючи абсолютно обґрунтований запит суспільства на скасування ДПА-2020, вони мають його виконувати, а не знущатися над усіма учасниками освітнього процесу, наражаючи їх на смертельну небезпеку.

Нагадаю, відповідно до законодавства, навчальний рік розпочинається 1 вересня і закінчується не пізніше 1 липня. Також до 1 липня учні 11 класів та спудеї 2 курсів коледжів, технікумів, училищ проходять державну підсумкову атестацію. До повноважень МОН належить визначати предмети, форми, строки проведення цих атестацій. При цьому в пункті 6 розділу ІV Порядку проведення державної підсумкової атестації зазначено, що «здобувачі освіти, які проживають у зоні надзвичайної ситуації природного та техногенного походження, звільняються від атестації за рішенням Міністерства освіти і науки України або місцевих органів управління освітою».

Невже чинуші від освіти вважають, що, оприлюднивши анонімну відповідь на сайті, вони зняли напругу в суспільстві? Ні, шановні, звісно, що ні. Зараз випускають своїх дітей ті, хто був дітьми у 80-х і кого в травні 1986 року Щербицький та Шевченко вивели на демонстрацію, ті, кого злочинні партократи опромінювання Чорнобильської радіацією, ті, хто не позбудеться цієї радіації ніколи. Тепер, через 34 роки після Чорнобильської трагедії, в умовах надзвичайної ситуації в країні, в умовах світової пандемії ви збираєтесь вчинити чергову наругу над молоддю? Ні, не вийде!

Ви, монівські держслужбовці, самі написали Положення про ДПА, в якому і передбачили свої дії під час надзвичайної ситуації. Там немає жодного слова про те, що хтось з вас буде розмірковувати про доцільність чи недоцільність, там чітко зазначено: звільняє від ДПА. Вам здається, що ви закрили питання. Думаю, що ні.

Державна підсумкова атестація стосується понад 300 тисяч українських родин. Усіх, хто закінчує здобуття загальної середньої освіти в цьому році, МОН мало би звільнити від ДПА. Але не хоче пані Мандзій виконувати те, що має виконати міністерка освіти. То що ж робити? Невже 30 000 школярів та спудеїв не можуть побороти свавілля однієї особи? Звісно, що можуть.

Потрібно написати два звернення. Перше звернення кожен школяр, спудей має написати до освітнього омбудсмена, заповнивши електронну форму. Освітній омбудсмен – це уповноважена особа КМУ, який захищає освітні права кожного. Звернення може бути приблизно таким: «Я є особою, яка в 2020 році закінчує здобуття повної загальної середньої освіти. Відповідно до рішення уряду по всій країні оголошена надзвичайна ситуація, а згідно з пунктом 6 розділу ІV Порядку проведення державної підсумкової атестації, за таких умов відбувається звільнення від проходження ДПА. На жаль, МОН України, на своєму сайті оприлюднило повідомлення, що не вважає за доцільне дотримуватись приписів Положення про ДПА і відмовляється звільнити учнів від проходження підсумкового оцінювання. У зв'язку з цим прошу Вас сприяти звільненню мене та всіх здобувачів повної загальної середньої освіти від проходження ДПА».

Друге звернення потрібно надіслати до Міністерства освіти і науки через е-форму. Текст звернення може бути приблизно такий: «Я є учнем (студентом) ____ класу (групи) (назва закладу) і у 2020 році закінчую здобувати повну загальну середню освіту. Відповідно до рішення уряду по всій країні оголошена надзвичайна ситуація, а згідно з пунктом 6 розділу ІV Порядку проведення державної підсумкової атестації, за таких умов відбувається звільнення від проходження ДПА. У зв'язку з цим прошу звільнити мене від проходження ДПА».

Народна мудрість каже: «Під лежачий камінь вода не тече». Треба витратити 20 хвилин часу і відправити звернення. Не відкладай це на завтра! Дій вже зараз! Здоровий глузд і закон переможе!

Здоров'я усім! Тримаймося! Усе буде добре! Бережімо себе!

Володимир Онацький

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача