UA Рус

МОН надало рекомендації щодо організації виховного процесу в закладах освіти на 2020/21 навчальний рік

28 липня 2020 31792 Друк
МОН надало рекомендації щодо організації виховного процесу в закладах освіти на 2020/21 навчальний рік

Міністерством освіти і науки України сформовані інформаційні матеріали, що стосуються організації виховного процесу у школах на 2020/21 навчальний рік. Відповідний лист отримали регіональні департаменти освіти і науки та заклади післядипломної педагогічної освіти, які мають довести його зміст до відома керівників шкіл та педагогічних працівників.

Надані МОН рекомендації стосуються важливих питань щодо формування у школярів загальнолюдських, культурних життєвих цінностей, вміння будувати толерантні та доброзичливі стосунки зі всіма учасниками освітнього процесу. Окремо визначені профілактичні заходи з метою запобігання та протидії булінгу, кримінальних правопорушень, домашнього насильства, торгівлі людьми, вживання, алкогольних,  психотропних та наркотичних речовин.  

Відповідно до Закону України «Про освіту» кожний здобувач освіти має право на захист від приниження честі та гідності, будь-якої форми насильства та експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою під час освітнього процесу. Водночас до Міносвіти надходять звернення від громадян, що стосуються порушення прав дитини, зокрема виявлення випадків булінгу.

З метою запобігання булінгу МОН рекомендує у закладах освіти створити гурток «Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації» та факультатив «Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе» з використанням відповідних відеороликів та електронного контенту. Під час освітнього процесу школи мають сприяти розвитку медіації однолітків, створити службу порозуміння, проводити з батьками освітню роботу з питань, що стосуються протидії булінгу, виховання ненасильницької поведінки та розв’язання конфліктів мирним шляхом, сприяти підвищенню їх психолого-педагогічної компетентності.

Домашнє насильство в Україні є великою проблемою. Відповідно до цього МОН рекомендує закладам освіти використовувати методичні рекомендації, що стосуються методів виявлення, реагування, запобігання та протидії випадків домашнього насильства, і варіантів взаємодії педагогічних працівників з відповідними службами та органами.

Не менш актуальною проблемою в країні є торгівля людьми. Для запобігання таких випадків у закладах освіти має проводитись профілактична робота, направлена на підвищення загального рівня правової свідомості та обізнаності дітей у контексті порушення прав людини, формування моделей безпечної поведінки, виховання поваги до прав та основних свобод людини, толерантного ставлення до потерпілих від насильства.

Педагогічні працівники мають приділяти достатню увагу проблемі, що стосується вживання учнівською молоддю алкогольних напоїв, тютюнових виробів, наркотичних та психотропних речовин. В школах мають бути впроваджені заходи для виявлення та запобігання таких випадків.

З метою профілактики кримінальних правопорушень учнівською молоддю в закладах освіти має здійснюватися комплекс профілактичних заходів, направлених на раннє виявлення у дітей агресивної поведінки, осіб, схильних до протиправних дій. З цією метою повинна проводитись корекційна робота з молоддю, інформаційна-просвітницька агітація з батьками дітей, бути налагоджена міжвідомча взаємодія зі службами у справах дітей та підрозділами ювенальної превенції Національної поліції України.

Ефективність процесу навчання, виховання і розвитку учнів залежить від спільної кропіткої роботи та зусиль всіх учасників освітнього процесу.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача