UA Рус

Держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму

Держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму
Міністерство економіки підготувало проєкт нового Трудового кодексу, і вже у січні розпочнеться його обговорення з усіма зацікавленими сторонами.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“Ринок праці в Україні досі функціонує за Трудовим кодексом 1971 року. Попри численні зміни, цей документ більше не відповідає вимогам часу та гальмує розвиток економіки... У новому законодавстві про працю ми нарешті легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки”, – розповіла перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

У 2024 році міністерство також планує реформувати підходи до державного замовлення, що допоможе протидіяти структурному безробіттю. Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але водночас ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб вирішити цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант та здобути бажану професію.

Підпишіться на email розсилку!

“Грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Заклад і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями. Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця”, – сказала урядовиця.

Для тих, хто нині визначається з майбутнім фахом або планує змінити професію, Свириденко назвала перелік фахівців, яких потребує ринок праці. Це – інженери та технічні спеціалісти оборонно-промислового комплексу, військові всіх спеціальностей, випускники зі STEM-освіти (наука, технології, інженерія та математика), медики, зокрема реабілітологи і психологи, освітяни, енергетики, будівельники, архітектори, проєктанти тощо.

Ще одним важливим кроком оновлення ринку праці стане модернізація Державної служби зайнятості. Відбудеться поступовий перехід цієї структури до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення. Реформа служби передбачає цифровізацію 90% процесів та широку мережу партнерств з тренінговими компаніями.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача