UA Рус

Бакалавр - це вища освіта та інші новели в освіті України

28 грудня 2021 71543 Друк
Бакалавр - це вища освіта та інші новели в освіті України

Бакалавр – це освітній ступінь, що присуджується закладом вищої освіти у результаті успішного виконання здобувачем вищої освіти освітньо-професійної програми, обсяг якої становить 240 кредитів ЄКТС на основі повної загальної середньої освіти. Обсяг освітньо-професійної програми для здобуття ступеня бакалавра на основі ступеня молодшого бакалавра або молодшого спеціаліста становить 120–180 кредитів ЄКТС.

В новому Законі України «Про вищу освіту» є багато новацій, як дрібних, так і значних. Зокрема, скасовуються освітньо-кваліфікаційні рівні «молодший спеціаліст», «спеціаліст» та науковий ступінь «кандидат наук» (скасовуються по завершенні перехідного періоду). За попередньою редакцією Закону України «Про вищу освіту» бакалавр—це  базова вища освіта, спеціаліст/магістр—повна  вища освіта. 
      За новим Законом України «Про вищу освіту» таких визначень не передбачено. Визначаються лише рівні та ступені вищої освіти.      
      Відповідно до статті 5 Закону, вища освіта здобувається на наступних pівнях: 

  •    початковому (короткий цикл) вищої освіти; 
  •    першому (бакалаврський); 
  •    другому (магістерський); 
  •    третьому (освітньо-науковий); 
  •    науковому, що передбачає успішне виконання особою відповідної освітньї (освітньо-професійної чи освітньо-наукової) або наукової програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти. 

Відповідно, виділяються такі ступені вищої освіти: 

  •    молодший бакалавр; 
  •    бакалавр; 
  •    магістр;
  •    доктор філософії; 
  •    доктор наук. 

Молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії—це  все вища освіта. Навіть випускники коледжів чи технікумів отримуватимуть вищу освіту за рівнем «молодший бакалавр». Програми початкового рівня (короткого циклу) вищої освіти.
Перший (бакалаврський) рівень вищої освіти відповідає сьомому рівню Національної рамки кваліфікацій і передбачає здобуття особою теоретичних знань та практичних умінь і навичок, достатніх для успішного виконання професійних обов’язків за обраною спеціальністю.

На цьому рівні здобувається ступінь бакалавра. Особа має право здобувати ступінь бакалавра за умови наявності в неї повної загальної середньої освіти чи ступеню молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівню молодшого спеціаліста).
 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача