UA Рус

Цьогоріч в Україні очікують приблизно 260 тисяч абітурієнтів

26 березня 2024 189 Друк
Цьогоріч в Україні очікують приблизно 260 тисяч абітурієнтів
У рамках цьогорічної вступної кампанії в Україні очікують близько 260 тисяч абітурієнтів - це фактично минулорічний показник, багато молодих людей повертаються з-за кордону.

Про це в інтерв'ю Українському радіо повідомив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький, передає Укрінформ.

"Щодо абітурієнтів. Минулого року в нас було 260 тисяч. Ми очікуємо приблизно те саме число. Але минулого року у нас було 20 тисяч, які писали за кордоном. А зараз ми бачимо достатньо велику кількість абітурієнтів, які повертаються з-за кордону. Ми забезпечуємо велику кількість тестових центрів за кордоном, в основних містах скупчення наших громадян, але передбачаємо, що їх буде дещо менше, ніж минулого року", - сказав він.

Коментуючи старт реєстрації на національний мультипредметний тест (НМТ), Винницький відзначив, що цьогоріч абітурієнти знову складатимуть не традиційне ЗНО, а НМТ у зв'язку з воєнною ситуацією і безпекою.

Підпишіться на email розсилку!

Згідно з ухваленим законом, цьогоріч НМТ складатиметься з 4 предметів. З обов'язкових предметів – це українська мова, математика і історія України, плюс 1 предмет на вибір. "Сам факт, що ми перейшли до 4-х предметного тесту, змінив дещо формат. Якщо попередньо Український центр оцінювання якості освіти міг вкладатися в 2 зміни, то сьогодні в 2 зміни дуже важко вкластися. Відповідно, буде одна зміна і 4-х годинний тест. Це дещо продовжує період проведення НМТ. Я нагадаю, що НМТ – це насправді вимушений крок. Ми б дуже хотіли повернутися до традиційного ЗНО. Але, на жаль, ми не можемо цього робити у зв'язку з воєнною ситуацією і безпекою. Тому ми розбиваємо ЗНО на менші групи, які проходять одночасно – 2 предмети, 20-хвилинна перерва, 2 предмети. Відповідно, тест триватиме майже 4,5 години. Це важко для учня. Ми це розуміємо. Але, на жаль, така ситуація", - зауважив заступник міністра освіти.

Те, що багато майбутніх абітурієнтів повертаються в Україну і вступатимуть в українські виші, на погляд заступника міністра освіти, є ознакою двох речей. Перше – певного патріотизму наших дітей, друге – це також ознака певної якості освіти. "Я як людина, яка закінчила декілька університетів за кордоном, можу сказати, що на рівні середньої, бакалаврської освіти в багатьох випадках наші ТОПові університети не те що конкурують, а дуже часто навіть кращі, ніж університети на Заході", - зазначив Винницький.

Він також наголосив, що вступники з тимчасово окупованих територій є дуже бажаними для українських вишів, і для них передбачені певні преференції. "Ми хочемо, щоб вони поверталися, щоб вони вчилися в українських закладах вищої освіти. Відповідно, для них передбачена система співбесід, яка фактично перевіряє ті речі, які є в НМТ. Але в будь-якому випадку ця мова йде про співбесіди, які організовуються через освітні центри "Донбас-Україна" або "Крим-Україна". І треба розуміти, що це та річ, якою ми намагаємося створити певний магніт для наших людей, щоб громадяни України, де б вони не були, розуміли, що Україна – це їхній дім, українські заклади вищої освіти є якісними, і ми чекаємо наших громадян вдома", - сказав заступник міністра освіти.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача