UA Рус

Як підвищити концентрацію уваги в дитини

24 січня 2022 3294 Друк
Як підвищити концентрацію уваги в дитини

Увага є одним з найбільших пізнавальних процесів людини. Вона вибіркова, оскільки дозволяє сконцентруватися на чомусь одному, водночас не сприймати іншої інформації. Надаємо поради, як привернути увагу дітей до навчання та утримувати її протягом тривалого часу.

Запорукою успішного навчання є достатній рівень концентрації на матеріалі, вміння утримувати увагу на основному процесі. Для поліпшення уваги допоможуть ігри.

Підпишіться на email розсилку!

Однією з найбільш ефективних практик для концентрації уваги є «Хвилина тиші». Запропонуйте дітям перед виконанням завдання зайняти зручне положення та тихенько посидіти впродовж хвилини в цілковитій тиші. При цьому погляд можна зосередити на пісковому годиннику, пляшці з рідиною, в якій осідають блискавки, або полум’ї свічки. Під час практики можна сидіти  із заплющеними очима та сфокусуватися на власному диханні. Це дозволить їм розслабитися та налаштуватися на подальшу роботу.

Схожа гра «Музична подорож» - дитина займає зручне положення, закриває очі та слухає приємні мелодійні звуки. В цей час вона має відстежувати власні почуття, які викликає в неї музика.

Для підвищення концентрації уваги дитині можна запропонувати гру «Топ-хлоп». Дорослий вимовляє фразу, зміст якої відповідає дійсності, а дитини має заплескати в долоні. Коли судження хибне, вона має затупотіти.

Гра «Не збийся» - перед початком навчальної діяльності  дитині пропонується порахувати до 30 при цьому не слід називати числа, які містять 3 або закінчуються на 5.

Навчити швидко орієнтуватися в просторі при цьому розширити обсяг уваги дозволить гра «Озирнись навколо». Дитині пропонується знайти предмети за певною ознакою – формою, кольором, належністю.

Складнішою є практика «Свідома прогулянка». Під час прогулянки дитини пропонується помічати та запам’ятовувати все, що трапилося на шляху. Нехай вона уявить, що має розвинений зір, слух та нюх, як у супергероя. Потім можна порівняти власні знахідки.  

 «Муха в кубі» - для гри знадобиться лише увага дитини. Вона має уявити куб розміром 3х3, в середині якого знаходиться муха. Задаючи завдання на кшталт «праворуч-ліворуч-вниз-вгору» дитина має переміщувати муху. Періодично слід запитувати, де саме знаходиться муха аби відстежити концентрацію дитини на об’єкті.

«Закреслити слово» - дитині пропонується з наданого тексту знайти та закреслити певне слово. На виконання завдання відводить 3-5 хвилин.

«Стріла» - перед дитино розкладаються картки із написом назв кольорів, але забарвлення слів інше. Потрібно правильно назвати кольори. Така гра підвищує швидкість реакції та сприяє розвитку гнучкості мислення.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача