UA Рус

Як відновити права на отримання документів про освіту?

Як відновити права на отримання документів про освіту?

Сергій Горбачов на офіційному сайті освітнього омбудсмена дає поради щодо відновлення права на отримання документів про освіту.

Статтею 40 Закону України «Про освіту» визначено, що після успішного завершення навчання за освітньою програмою здобувачі освіти (крім вихованців закладів дошкільної освіти) обов’язково мають отримати відповідний документ про освіту. Цей документ є дуже важливим у житті здобувача освіти, оскільки підтверджує, що він здобув певний рівень освіти, і надає випускникові право здобувати наступний рівень освіти та право на працевлаштування.

Але ми отримуємо чимало звернень, у яких здобувачі освіти та батьки здобувачів освіти скаржаться на різні неправомірні перешкоди щодо отримання документів про освіту. У підрозділі першої щорічної доповіді  “Дотримання прав в освіті — 2020” ми описали певні проблеми щодо реалізації права отримати необхідний документ про освіту та запропонували поради для вирішення цих проблем.

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ЩОДО ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТА ПРО ОСВІТУ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

У закладах загальної середньої освіти спостерігаються проблеми з видачею первинного документа, поверненням, виправленням і відновленням здобувачам освіти документів про освіту. Зокрема, поширені випадки, коли заклад освіти відмовляється віддавати учню чи випускнику-дев’ятикласнику оригінал документа про освіту з необгрунтованих причин, наприклад, якщо здобувач освіти виявляє бажання перейти в іншу школу або вступити до закладу професійної (професійно-технічної освіти).  Абітурієнтам, які вступають до вітчизняних закладів освіти та мають у свідоцтві про освіту навіть несуттєві одруківки або інші помилки, наявність помилок дещо ускладнює процедуру реєстрації особистого електронного кабінету під час подачі документів.

Також простежується проблема неправомірного вимагання коштів або матеріальних вигод для закладу освіти чи окремих працівників зі здобувачів освіти або їхніх батьків  для видачі документа про освіту. 

Пандемія COVID-19 також певним чином вплинула на право випускників здобувачів закладів загальної середньої освіти отримати документ про освіту. Так, в окремих областях України пандемія COVID-19 дещо вплинула на своєчасність видачі випускникам, які планували вступати за кордон, свідоцтва про повну загальну середню освіту, що створило для них деякі труднощі. Наявність перелічених вище проблем підтверджують, зокрема, звернення до освітнього омбудсмена. 

Як вирішити проблеми з отриманням, заміни, виправлення, відновлення документів про середню освіту ви можете дізнатися прочитавши юридичне роз’яснення освітнього омбудсмена.

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ З ДОКУМЕНТАМИ ПРО ОСВІТУ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

Як і в закладах загальної середньої освіти, у закладах вищої освіти здобувачі освіти стикаються із проблемою своєчасної видачі первинного документа, а також — виправленням і відновленням документів про освіту. Трапляються випадки, коли заклад вищої освіти необгрунтовано відмовляється віддавати студенту або випускнику оригінал документа про освіту, наприклад, якщо здобувач освіти виявляє бажання змінити заклад вищої освіти або паралельно здобувати додаткову освіту ще в одному закладі вищої освіти. 

Також наявна проблема, коли особи, що вже не є учасниками освітнього процесу, не можуть забрати, відновити чи виправити через наявність помилок документ про освіту через неупорядкованість у закладі освіти архівів, які засвідчують, що ця особа здобувала освіту в певному закладі та отримала відповідний документ про освіту. Проблема з архівами документів є і в діючих, і в реорганізованих закладах освіти та в їхніх правонаступників. 

Підпишіться на email розсилку!

Спостерігається проблема, коли заклади освіти відмовляються виправити в документі про освіту помилки, всупереч зверненням учасників освітнього процесу, або роблять це несвоєчасно. 

Також у результаті розгляду звернень Служба освітнього омбудсмена виявила, що випускники ЗВО в разі отримання диплому з помилками, відповідно до законодавства, можуть отримати лише його дублікат, а не виправлений документ, що створює певні ризики для тих випускників, які планують працевлаштуватися або вступати за кордон. Варто зазначити, що випускники закладів загальної середньої освіти в разі помилки у свідоцтві про освіту, відповідно до законодавства, отримують не його дублікат, а виправлений документ. 

Яким чином розв’язати проблеми із документами про вищу освіту дізнавайтеся у відповідному дописі.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача