UA Рус

Інна Большакова про особистий простір вчителя як пріоритетна умову трансформації освіти

25 липня 2023 3529 Друк
Інна Большакова про особистий простір вчителя як пріоритетна умову трансформації освіти

Методистка Новопечерської школи і авторка підручників Інна Большакова розповіла, чим відрізняється освіта в Україні від освіти в інших країнах світу

Далі – пряма мова.

Нещодавно мене запитали, чим освіта в Україні відрізняється від освіти за кордоном (на прикладі кількох країн).

Повагою до особистого простору людини та прагненням до раціональноспокійної організації всіх процесів.

Але якщо зважати на український образ, то одним з них є "гойдалка". Емоційна гойдалка. І не тільки зараз, коли триває війна, і не тільки у часи ковіда, а досить великий проміжок часу. Коли будь-які невдачі чи "інциденти" перетворюються на глобальну катастрофу, коли емоційно обговорюються деталі, а не раціонально - структури, коли шалено емоційно обзивають навіть терміни, які тригерять (ФБ знає :)), коли має бути величезна кількість емоційно насичених педагогічних заходів, коли включаються емоції під час різних онлайн, а були б корисні наративи для спокійної розмови.

Звісно, цьому є пояснення.. . Але занадто перегріта освітянська спільнота транслює це на дітей і вимагає такого ж емоційного відгуку. Це виснажує і дітей.

Як наслідок - гра у звинувачення всіх у всьому (тут додаються різні інгредієнти), гра в образи, розчарування та спустошення / виснаження (емоційні гойдалки не можуть весь час працювати на підвищення збудження).

Інколи читаєш коментарі вчителів "Дайте спокійно попрацювати" - це прохання про неможливість далі існувати у цьому емоційноневиправданому вирі.

Підпишіться на email розсилку!

Зараз канікули, у більшості країн вчителі відпочивають. А в Україні слідкують на новою візією освіти, яка дістане кожного. Чому?

За кордоном під час відпустки вчителі займаються улюбленими речами, виділяють час на прогулянки і те, що хочуть робити НЕ ДЛЯ РОБОТИ. І цей час НЕ ДЛЯ РОБОТИ потім буде важливим для учнів (для роботи). Тому що до школи прийде не тільки емоційно стійкий вчитель, а й збагачений новим неочікуваним самостійно обраним досвідом.

Гарний вчитель, про якого усі так печуться, цілісна особистість. І має бути час і для того, щоб побути с собою і не на гойдалці. А навчання вчителів під час відпусток, прийняття освітніх документів тощо є дуже серйозним питанням.

Збереження особистого простору людини є те, чим кардинально відрізняються закордонні школи. Почнімо зі збереження особистого простору вчителя, тоді і гасло ВЧИТЕЛІ ВАЖЛИВІ буде не порожнім. Освітні документи випускаються і обговорюються вчителями, коли вони не у відпустках. Навчання - не у відпустках. Ремонти - не у відпустках і не в компетенції вчителів. Хочете змін - почніть сьогодні.

Коли йде війна, людина стає оголеним нервом, тому, можливо, зараз ще є час розмагнітити обовязкові навчання чи усе інше для вчителів і наблизитися до поважного ставлення до особистого простору людини.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:

Вiдгуки

Оксана Гомель Оксана Гомель
05.04.2024
Дякую. Дуже актуальне питання. Спостерігаю, як самі вчителі забувають піклуватися про свій особистий простір. А іноді складається враження,. що батьки і діти взагалі не знають, що це таке відносно вчителя. Звернутися з питанням чи прислати роботу можуть і о десятій вечора.
Відповісти


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача