Укр Рус

Які ризики та побоювання несе нам ChatGPT - Володимир Співаковський

Які ризики та побоювання несе нам ChatGPT - Володимир Співаковський
Президент корпорації «Гранд»  Володимир Співаковський на своїй сторінці у Фейсбуці проаналізував які ризики несе освіті ChatGPT й чи варто його дійсно побоюватись?
Багато моїх читачів цікавляться – які ризики та побоювання несе нам ChatGPT.
Побоювання 1:
Дитина втратить можливості мислити, звертаючись до ChatGPT.
Заперечення. Дитина не втратить навички свого мислення так само як шахіст не втрачає своїх шахових здібностей, граючи з комп'ютером. Тому що, наприклад, читаючи тільки книжки з шахів поодинці, грати в шахи не навчишся. Потрібне активне спілкування з кимось. Аналогічно, Chatgpt у шкільному навчанні – неоціненний співрозмовник, помічник та інтелектуальне задоволення.
Подпишитесь на email рассылку!
Побоювання 2:
Недостатність словникової та фразеологічної бази Chatgpt.
Заперечення. Потрібно запитувати відразу 2 мовами: англійською та українською. І порівнювати відповіді, вибираючи собі алгоритм – як діяти далі. І розраховувати не на одноразову відповідь, а на кілька ітерацій. З кожним разом відповідь буде більш збагаченою. Тут вийде подвійний результат: і вдосконалення своєї англійської, і скіли фільтрації інформації.
Побоювання 3:
Chatgpt не вирішує складних завдань.
Заперечення: він ще невеликий за віком. І у нього big data українською мовою в тисячу разів менше, ніж англійською мовою, де 175 мільярдів слів та фраз…. На жаль, нерозв'язність багатьох завдань пов'язана з неточністю формулювань для нього. Просто хейтерам варто почекати 2-3 роки до удосконалення Chatgpt і потім включитися в його використання, коли інші вже підуть далеко вперед. Колись i телефон теж був дисковий.
Побоювання 4:
Отримання неправильної інформації.
Заперечення: доведеться, як це заведено під час роботи з інформацією, включати 2-3 різних джерела чи 2-3 інших конкурентних аналогічних платформ. І тренувати критичне мислення.
Побоювання 5:
Витік конфіденційної та особистої інформації.
Заперечення: це загальна біда, і тут слід шукати способи забезпечення безпеки та захисту особистих даних. Це проблема не тільки Chatgpt.
Побоювання 6.
Діти розхолодяться.
Заперечення. Результат навчання тепер буде потрібен самому учневі, а не мамі з татом, вчителю чи директору. Він тепер сам відповідатиме за свої знання та кар'єру – ось нове гасло. Так відбудеться перехід від патерналізму до самовідповідальності, на що від освіти чекають дуже давно.
Побоювання 7:
Буде багато вигуків «Зніміть рожеві окуляри, вистачить нам романтиків, фантазерів та реформаторів!». Все це лусне!
Заперечення. Людство вже багато разів терпіло знущання над генетиками, кібернетиками та інтернетиками. А потім хейтери поступово замовкали. Так буде й тут. Головне – що сам процес навчання з Chatgpt стане більш результативним, що діти та батьки швидко відчують. У жодному разі прогрес зупинити не можна, і освіті час переміщатися з рівня 2.0. до рівня 5.0.
Побоювання 8.
Не всі швидко навчаться.
Заперечення. Зараз Chatgpt використовують, так само як на зорі персональних комп'ютерів використовували як друкарську машинку. Не вміючи нічого іншого. Але швидко зрозуміли, що у комп'ютера зовсім інше призначення та інші можливості допомагати своєму інтелекту, а не працювати друкаркою.
Побоювання 9.
Дітям буде складно поєднувати Chatgpt з архаїчною класно-урочною системою освіти.
Заперечення. Навпаки. Це чудовий привід для фазового переходу від застарілої класно-урочної системи до прогресивної змішаної – Кейсової та інтегрованої. І далі – до рівня освіти 5.0.
І ми вже незабаром зрозуміємо, що Chatgpt – друг, а не об'єкт булінгу.
Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача