Укр Рус

Українські студенти допомагають ЗСУ та цивільному населенню

Українські студенти допомагають ЗСУ та цивільному населенню

Під час війни кожен оберігає свій фронт. Сьогодні розповімо про студентів і викладачів Вінницького національного технічного університету та Волинського національного університету імені Лесі Українки, які сприяють перемозі та створюють унікальні пристрої.

Студенти Вінницького національного технічного університету розробили звукові маячки, що можуть подати сигнал рятувальникам із підвалів і врятувати життя українців. На одному заряді пристрої працюють до 12 годин, наразі хлопці роздають їх волонтерам Київщини та Миколаївщини.

«Коли влучили у вінницький аеропорт, людей довго шукали під завалами. Відразу з'явилася ідея зробити пристрій, що зможе подати звуковий сигнал для знаходження потерпілих. Так з’явився маячок», – повідомив студент-винахідник Владислав Прияжний.

Працівники та студенти Волинського національного університету імені Лесі Українки від перших днів війни наближають перемогу України. Хтось вступив до лав ЗСУ, інші почали консервувати м’ясо, робити саморобні джгути та збирати гуманітарну допомогу для захисників і захисниць. Науковці закладу виготовляють мазі, олії, настоянки та пасти, що мають протизапальну, дезінфекційну, знеболювальну та протиопікову функції. Студенти також власноруч створюють сонячні панелі, які здатні заряджати до чотирьох пристроїв одночасно. Деякі складові приладів купували, інші винахідники виготовляли самостійно на 3D-принтері.

«Під час спілкування з бійцями ми почули про проблеми – на блокпостах і місцях угрупування немає стаціонарних джерел живлення, а можливість використовувати дизельні генератори не завжди є, тому вирішили долучитися до розв’язання проблеми. Почали проєктування та виготовлення автономних модулів зарядки пауербанків, смартфонів, планшетів та іншої техніки з використанням сонячних панелей», – повідомив професор кафедри експериментальної фізики, інформаційних і освітніх технологій Олександр Мартинюк.

Розроблені пристрої дозволяють захисникам і захисницям упродовж усього світлового дня заряджати ґаджети. Прилади демонструють високу продуктивність навіть у приміщеннях.

Пам’ятайте, що кожен здобуває Україні славу на своєму місці. Поширюйте історії про учнів, студентів і науковців, які наближають перемогу, додаючи до публікацій хештег #на_своєму_місці.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача