Укр Рус

Скасування ДПА у школах - вимушений крок чи нововведення, пояснює освітній омбудсмен

Скасування ДПА у школах - вимушений крок чи нововведення, пояснює освітній омбудсмен

Через несприятливу епідемічну ситуацію в країні в цьому році скасовується обов’язкова державна підсумкова атестація. Чи говорить це про скасування ДПА назавжди, або це виключна міра? Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на «Суспільному» розмірковував з цього приводу.

Як зауважує експерт, скасування ДПА для випускників в цьому році є вимушеною мірою, пов’язаною з пандемією коронавірусної інфекції задля зменшення ризиків для всіх учасників освітнього процесу. Водночас він вважає таке рішення не коректним для якості освіти. ДПА дає змогу визначити реальний рівень знань учнів, виявити, чого вони навчилися та які є прогалини в системі освіти.

Сергій Горбачов зауважує, що слід зробити обов’язковою ДПА для учнів 4 класу, що покаже, чому навчилися діти за час навчання у початковій школі, для того, щоб розуміти, що робити далі і які потрібні зміни.

"Тут нема питання щодо якось "відбору до 5 класу": йдеться про те, щоб часна школа мала об’єктивне оцінювання власної роботи. Питання лише в тому, як саме її проводити. Бо коли ДПА проводить сама школа, результати можуть бути необ’єктивними, оскільки дуже важко самому оцінити об’єктивно свою ж власну роботу: оцінювання має бути зовнішнім", - наголошує експерт.

Подпишитесь на email рассылку!

Омбудсмен пропонує зробити ДПА у форматі ЗНО для всіх школярів з метою усунення суб’єктивності оцінювання та можливих корупційних ризиків. Водночас він зазначає, що для підготовки ЗНО для дев’ятикласників необхідно щонайменше 3 роки, тому робота має розпочатися вже.

Сергій Горбачов наголосив, що наразі під час дистанційного навчання спостерігається зниження якості освіти. І він вважає такий процес цілком природнім, оскільки учасники освітнього процесу пристосовуються до нових умов. Необхідно докласти зусиль аби вирівняти рівень знань школярів за цей період, що надасть змогу зрозуміти та надолужити прогалини.

Він зауважує, що на жаль в країні немає актуального розуміння фактичного рівня знань і компетентностей дітей, тому слід якомога частіше проводити дослідження за участі УЦОЯО, але для цього має бути забезпечено належне фінансування.

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача