Укр Рус

О ключевых шагах в развитии системы обеспечения качества высшего образования говорилось на международной конференции

О ключевых шагах в развитии системы обеспечения качества высшего образования говорилось на международной конференции

Вопрос обеспечения качества высшего образования сейчас является мировым и, в частности, европейским трендом. Для Украины также очень важным развивать свою систему обеспечения качества высшего образования, и одним из ключевых шагов в этом направлении является абсолютно новый подход к аккредитации образовательных программ вузов. Об этом говорилось в пределах одной из дискуссий международной конференции «Развитие системы обеспечения качества высшего образования в Украине», прошедшей 11 июня 2019, в Киеве (укр.)

«Торік на Конференції міністрів освіти країн-членів підписантів Болонського процесу ключовим словом було довіра. До отриманих ступенів, наукових результатів, публікацій, якості підготовки випускника, викладацької діяльності тощо. Але це довіра, що базується на якості. В європейському просторі вищої освіти питання якості зараз на першому місці. Й для нас воно є не менш важливим», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич.

В Україні ключова роль з побудови системи забезпечення якості вищої освіти належить Нацагентству з забезпечення якості вищої освіти, роботу якого вдалося перезапустити на початку цього року. Агентство вже зробило кілька знакових кроків, зокрема запропонувало абсолютно новий підхід до акредитації освітніх програм вишів. Відповідне Положення вже пройшло громадське обговорення і наразі перебуває на етапі затвердження.

«Акредитація освітніх програм – це не тільки перевірка відповідності Ліцензійним умовам та стандартам вищої освіти. Іншими словами це не перевірка довідок чи документів, контроль залишкових знань студентів. Оскільки акредитація безпосередньо пов’язана із контролем якості навчання та викладання, Нацагентство під час її проведення має з’ясувати здатність ЗВО забезпечувати якісний освітній процес. Тому робота акредитаційної комісії буде спрямована на оцінку якісних показників. Члени зустрічатимуться з управлінцями, викладачами та студентами певної програми, щоб зрозуміти, наскільки усвідомлено вони включені в організацію освітнього процесу, наскільки він відповідає критеріям, представленим у Положенні. Кількісна частина буде в звіті самооцінювання, що частково буде пов'язаний з Ліцензійними умовами», – розказав голова НАЗЯВО Сергій Квіт.

Він також наголосив, що процес акредитації відбуватиметься без жодних паперів, лише онлайн. Усі необхідні НПА, рекомендації та інструкції будуть розміщені в вільному доступі на сайті НАЗЯВО.

«Хочу звернути увагу на ті питання, що стосуються системи внутрішнього забезпечення якості освіти. Зовсім не страшно, якщо ЗВО ще не має якихось внутрішніх документів чи не запустив певні процедури, передбачені Положенням про акредитацію. Критерії акредитації є досить широкими. В їхніх межах ЗВО можуть надавати будь-які аргументи на свою користь, зокрема, документального характеру згідно з принципом університетської автономії. Головне, щоб ЗВО реагували на зауваження та вели діалог з експертами Нацагентства. Ми бачимо своє завдання в тому, щоб допомагати вишам в їхньому якісному зростанні», – додав Сергій Квіт.

До дискусії також долучилися Збігнєв Марчіняк, голова Національної ради науки та вищої освіти Республіки Польща, держсекретар Міністерства науки і вищої освіти в 2009-2012 роках, та Чарльз Кларк, експерт Британської Ради, Міністр освіти Великої Британії в 2002-2004 роках.

Джерело

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача