Укр Рус

Головні тези міжнародного форуму Чорнобиля CHRNBL: Наука, Культура, Фейки, Технології, Ліквідатори

15 ноября 2021 303 Печать
Головні тези міжнародного форуму Чорнобиля CHRNBL:  Наука, Культура, Фейки, Технології, Ліквідатори

Міжнародний форум Чорнобиля за участі 50 спікерів з 15 країн присвячено подоланню наслідків Чорнобильської катастрофи, з якими сьогодні живе світ. Доповіді та дискусії науковців, ліквідаторів, представників державних та культурних інституцій з України, Франції, Японії, Бразилії, Великої Британії, Греції, Шотландії, Тайваню,  Чехії, Іспанії, Словенії, Канади, Білорусі, Грузії та Киргизстану дозволяють комплексно зануритись в тематику Чорнобиля та зрозуміти, чому ця тема є настільки популярною та важливою. 

Інноваційність події і в її кроссекторальності. Вперше питання науки, культури, медіаграмотності, технологій, ліквідаторів Чорнобиля обговорюються в рамках однієї платформи. Організаторами форуму виступили Міжнародна громадська організація «Європейський інститут Чорнобиля» за підтримки Українського культурного фонду. Технологія проведення міжнародного форуму CHRNBL еволюціонувала в період карантину COVID-19, зібравши в собі найкращі інноваційні механіки.

Всі події форуму є можливість відвідати онлайн просто зараз, на ту тематику, яка цікавить саме вас. Всі доповіді та обговорення форуму є у вільному доступі на YouTube англійською та українською мовами та зручно систематизовані на сайті CHRNBL.com. Відео збирають навколо себе фахове середовище, обговорення, та дають відповіді науковців на поширені питання навколо Чорнобиля. 

Ще один цікавий факт: проведення форуму супроводжується інтерактивною виставкою на базі мобільного додатку CHRNBL. Це зручний спосіб дізнатись головне про Чорнобиль в сучасному форматі доданої реальності. Потрібно встановити додаток та навести екран смартфону на плакати, що розміщені на сайті. Завдяки AR та VR технологіям можна сфотографуватись з визначними пам’ятками Чорнобиля або навіть відвідати Чорнобильську зону відчуження з будь-якої точки світу. 

Все для того, щоб зацікавившись темою Чорнобиля, відвідувачі могли одразу у додатку CHRNBL знайти всю перевірену правдиву інформацію про Чорнобиль. Адже додаток є офіційним інформаційним хабом, що також містить розсекречені документи КДБ, диджиталізовані об’єкти культурної спадщини Чорнобиля, музейні експонати, карти забруднення, i таким чином несе функцію віртуального гіда Чорнобильською зоною відчуження. 

Відео https://www.youtube.com/watch?v=hphcqDM_V6o

Про що говорять на міжнародному форумі CHRNBL?

 

День 1. Культура

Переосмислення культурної спадщини національних травматичних подій. 

На форумі зустрілись представники музейної справи, що займаються Чорнобилем понад 30 років, і молоді покоління, що інтегрують новітні технології для презентації роботи музейників та осучаснення знань про історію. 

Говорили про важливість актуалізації теми Чорнобиля через гучні та вражаючі культурні проєкти, як то серіал Чорнобиль від HBO. Цей серiал повернув тематику Чорнобиля у світовий дискурс та збільшив потік туристів до Чорнобильської зони відчуження. 

«Чорнобилю необхідні культурні проєкти не лише про минуле, але й про сучасний стан і майбутнє. Адже Чорнобиль залишиться з нами ще на 10 000 років і осмислення цього факту мистецькими практиками є вкрай важливим. Ми розвиваємо в Україні такі проєкти,  як то Звуки Чорнобиля, імерсійна сучасна виставка, представлена проєктом Artefact, VR досвід та вражаючи експонати, які, як й чорнобильський туризм, цікаві широкій міжнародній аудиторії» - зазначив Валерій Коршунов, голова МГО «Європейський інститут Чорнобиля», соціальний і культурний діяч, автор чисельних культурних проєктів Чорнобиля.

 

День 2. Новітні технології

Роль культури, мистецтва та новітніх технологій у висвітленні історичних подій.

Міжнародні експерти говорили про технології, які змінюють наше сприйняття і сильно вплинуть на розвиток суспільства в майбутньому. Говорили про те, як і чому саме імерсивні технології сьогодні мають більший вплив та можуть утримувати увагу спостерігача, у порівнянні з іншими техніками. 

     Виступала донька відомого художника Литовченко, який створив впізнанні мозаїки Чорнобиля, що сьогодні потребують охорони як пам'яток культури і ті, хто сьогодні займається збереженням цих мозаїк. Говорили про те, що сьогодні новітні технології дозволяють не лише зберігати об’єкти культурної спадщини, а й відновлювати те, що було втрачено через руйнування з часом, як-то в Чорнобилі. 

«Потрібно оцифровувати спадщину та відтворювати історичні події, щоб мати можливість їх інтегрувати в сучасні методи комунікації. Ми можемо буквально подорожувати в часі та зробити вивчення історії гейміфікованим, щоб знайомити з минулим майбутні покоління. I мобільний додаток CHRNBL – є прекрасним цьому прикладом» - зазначила Світлана Коршунова, кураторка форуму CHRNBL.

 

День 3. Наука

Унікальні можливості Зони Відчуження та вектори розвитку наукових проєктів Чорнобиля.

Серед науковців були ті, що з 86-го року вивчають вплив радіації на людину, та ті, що сьогодні проводять дослідження, які будуть необхідні завтра для подорожі на Марс. Вони проводять дослідження i в середині реактора, і зовні – у Чорнобильському біосферному заповіднику, який є унікальним для всього світу науковим полігоном.

Розмовляли про важливість довгострокових досліджень, адже прорахувати вплив радіації та реакції в середині Реактора неможливо, їх потрібно досліджувати постійно. А також про необхідність будувати Наукову Станцію космічних технологій в Чорнобилі:  «Радіацію вигідніше вивчати в Чорнобилі, аніж в Космосі. І розробки українських вчених в майбутньому можуть допомогти в подоланні проблеми радіації, яка сьогодні є перешкодою нашій подорожі на Марс» - зазначила Олена Паренюк. 

Дуже важливим питанням є організація навчання спеціалістів, що будуть здатні реагувати на будь-які ядерні аварії на атомних станціях, яких налічується в світі понад 400, використовуючи наявний унікальний досвід Чорнобиля та Фукусіми. 

 

День 4. Медіаграмотність

Історичні дослідження в еру постправди та наратив наслідків розпаду СРСР у сучасності.

Вчені, що вивчають розсекречені документи КДБ минулого та підтвердження замовчування інформації про Чорнобиль у 86-му, і спецiалiсти, що сьогодні борються з наслідками цього - фейками в інтернеті, проводять паралелі з фейками та замовчуваннями навколо COVID-19.

Говорили про роль пропаганди і дезінформації у світових катастрофах, про те, що важливо розвивати медіаграмотність населення та займатись просвітництвом у складних питаннях. Адже методи змінились – від замовчування інформації прийшли до перенасичення, коли розповсюджується неймовірна кількість фейків, серед яких неможливо знайти правду. 

Тому ключові знання та інформація – мають зберігатися та позначатися як правдива у спеціальних хабах, щоб не губитися на просторах інтернету у безмежних фейках. Як, наприклад, це зробили у мобільному додатку CHRNBL.

 

День 5. Ліквідатори.

 Стратегія реінтеграції у суспільство ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

Ліквідатори та постраждалі, які у 86-му були в самому центрі катастрофи, ділились досвідом як важко було тоді, і як не просто виживати їм сьогодні. Що проблеми чорнобильців для багатьох невидимі, наче радіація, але – так само руйнівні для всього суспільства. Вони замовчуються – так само як колись замовчувалася катастрофа. 

Про те, що через кризу сьогодні не вистачає грошей на лікування, що ліквідатори та постраждалі мають потребу в базових речах, адже через бюрократію, застаріле законодавство вони не отримують базову підтримку, яку їм гарантувала держава. Настільки, що громадські організації  запустили юридичний стартап Help Chornobyl, для того, щоб сьогодні ліквідатори та постраждалi, могли отримати обіцяні державою пільги та виплати. 

Чому Росія, бувши правонаступницею Радянського союзу не взяла на себе відповідальність за Чорнобильську аварію? «Росія – правонаступниця Радянського союзу. Чому досі в міжнародних судах не поставили питання про відповідальність за Чорнобильську аварію та компенсацію?» -  Валерій Макаренко, омбудсмен у справах Чорнобильців. 

Проєкт відбувається за підтримки Українського культурного фонду та за сприянням Міністерства культури та інформаційної політики Україн, Національного Музею Чорнобиля, МГО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля».

 
Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача