Укр Рус

Чому всі жахаються і дивуються результатам участі українських учнів в PISA-2022? - Ігор Лікарчук

15 декабря 2023 920 Печать
Чому всі жахаються і дивуються результатам участі українських учнів в PISA-2022? - Ігор Лікарчук
Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук назвав чотири причини, чому результати PISA-2022 погіршились порівняно з 2018 роком.
 
Про це він написав на своїй Фейсбук сторінці:
 
На мою думку - результати очікувані. І не стільки через війну і дистанційку, як із чотирьох причин:
 
1. Ігноруємо закон діалектики про переростання кількісних змін в якісні. Забуваючи, що якісні - не завжди означає позитивні. У даній ситуації, від захмарної кількості т.з. «реформ», наступили негативні якісні зміни. І не потрібно у тому звинувачувати вчителів. Реформатори і агенти змін докерувалися. Нагадую слова Наполеона: «Немає поганих армій, є погані полководці».
 
Подпишитесь на email рассылку!
 
2. В учнів відсутня мотивація здобувати знання. Здобувачів освіти перетворили в отримувачів освіти, що не одне й те саме. Отримане й здобуте власною працею має різну вартість: номінальну і споживчу. У Сінгапурі, Філіппінах, Китаї, Японії учні біжать до школи і цінують можливість здобути освіти. Тому ці країни за результатами PISA були і є на перших місцях. У нас - біжать від школи. Якби не політика примусу - то взагалі б не ходили.
 
3 У вчителів відсутня мотивація якісно працювати і професійно зростати. Незважаючи на внутрішні системи забезпечення якості освіти, сертифікації, атестації, вебінари, квести, конкурси, рейтинги, олімпіади, силу-силенну інших чиновницьких «пєсєн і плясок» навколо вчителя і над ним… Але враховуючи низьку оплату праці, зрівнялівку в нарахуванні зарплати, відсутність реальних критеріїв оцінки роботи педагога, ґвалтування педагогічної свободи вчителя... Учитель став ніким і нічим. Груз бюрократії дотискує тих, хто лишився. Нових немає і не буде. Проаналізуйте результати прийому на педагогічні спеціальності останніх трьох років…
 
4. Полінувалися зробити роботу над помилками після PISA - 2018. Як і після TIMSS-2007 і TIMSS-2011. Замінили її шоу. Шоу після оприлюднення результатів цих досліджень закінчилося і все пішло звичною дорогою…
 
Війна, тривоги, психологічні та соціальні проблеми лише ускладнили ситуацію. Отож і маємо те, що маємо. Хоч насправді, ситуація іще гірша від тієї, що показала PISA.
 
Ігор Лікарчук
Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача