Укр Рус

Які документи потрібні студенту-хлопцю для виїзду за кордон

Які документи потрібні студенту-хлопцю для виїзду за кордон

Порядок виїзду за межі України цієї категорії громадян пояснює Держприкордонслужба. Юрист коментує, чому при вступі в іноземні виші краще не користуватися послугами підозрілих посередників.

В умовах воєнного часу держава обмежує виїзд чоловіків за кордон, які за віком та станом здоров'я підлягають мобілізації. Втім, робить все можливе, щоб громадяни України реалізували своє право на освіту, яка дозволить їм працювати за обраним фахом.

Хто зі студентів-чоловіків має право виїжджати за межі України, що для цього потрібно і чому варто з обережністю користуватися послугами посередників, які гарантують, що в стислі терміни зберуть для вас необхідний пакет документів, дізнавалася журналістка "Еспресо.Захід"

Як пояснюють у Держприкордонслужбі, студенти, які навчаються в українських коледжах, технікумах і закладах вищої освіти, а також асистенти-стажисти, аспіранти й докторанти, що навчаються за денною чи дуальною формою призову на військову службу під час мобілізації не підлягають. Однак і виїздити з України не можуть. Натомість ті, які на момент оголошення воєнного стану в Україні навчалися в іноземних закладах освіти або ті, які лише цього року вступили до закордонного вишу (йдеться про студентів і слухачів денної та дуальної форми навчання), мають право перетнути кордон за наявності таких документів:

● студентського квитка або студентської візи

або

● перекладених на українську мову й нотаріально завірених документів про навчання чи зарахування на навчання

та

● військово-облікових документів, де є запис про надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією).

Довідку для виїзду за кордон видає територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. 

В більшості європейських країн навчання у вишах розпочинається 1 жовтня, тож набір на навчання на різні спеціальності на здобуття різних кваліфікаційних ступнів триває. В соцмережах часто можна натрапити на коментарі, що у чоловіків, які виїжджають на навчання до інших країн, виникають труднощі при перетину кордону. У Держприкордонслужбі визнають, що час перевірки може подовжуватися, адже працівники мусять переконатися, що документи не є підробленими. А такі випадки, на жаль, трапляються.

Правозахисник Дмитро Швець запевняє: якщо з документами все гаразд, вуз справді існує і людина справді розпочинає або продовжує в ньому навчання, то проблем виникнути не повинно. "До мене часто звертаються з питанням, які ще документи чи які ще дозволи необхідно мати, "щоб точно виїхати". Але є чіткий перелік і він є вичерпним. Не потрібно нічого комбінувати. Процес рекрутації в іноземних вишах — прозорий та зрозумілий. Всі контакти університетів можна знайти на офіційних сторінках навчальних закладів. Якщо шукати обхідних шляхів, є ризик натрапити на шахраїв", — застерігає правозахисник. 

Зловмисники створюють фейкові сайти, які дублюють сайти іноземних вузів і, представляючись посередниками, торгують фейковими студентськими квитками та/або довідками про зарахування. Свої послуги зазвичай оцінюють в кругленьку суму. Крім того, що людина ризикує втратити чималі гроші, на неї ще й можуть відкрити кримінальне провадження за використання підроблених документів. Нагадаємо: використання свідомо підробленого документа карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (до 62 025 гривень. - ред.), арештом на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 2 років. 

Водночас Дмитро Швець визнає, що існує проблема упередженого ставлення деяких працівників територіальних центрів комплектування (колишніх військоматів), які в кожному студенту бачать ухилянта. "Можуть звинувачувати, що"війна в країні, а ти вчитися надумав" або казати "ми зараз перевіримо, чи тобі, бува, повістка не прийшла". Слухати це неприємно. Працівники повинні виконувати свою роботу, а своє суб'єктивне бачення ситуації —  тримати при собі. Людину не можуть обмежити в праві навчатися. Закон дозволяє студентам іноземних вишів виїжджати за межі України, тому оціночні судження щодо того, що хтось обрав навчальний заклад за кордоном замість того, щоб вчитися в Україні чи розпочинає навчання саме зараз, а не відклав це до кращих часів, точно є зайвими", — підсумовує правозахисник.

Автор: Зоряна Круль

Опубліковано:
Освітній портал op.ua
Автором статьи не является редакция сайта, поэтому все его источники относятся к автору самой статьи
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Інші новини

Показать больше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показать больше

Подпишитесь на email рассылку!

Получайте актуальную информацию об образовании в Украине и за рубежом

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача