UA Рус

Зміни в чинному законодавстві щодо активізації діяльності наукових парків

01 жовтня 2020 443 Друк
Зміни в чинному законодавстві щодо активізації діяльності наукових парків

30 вересня 2020 року Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків». Він буде направлений до Верховної Ради України для розгляду та прийняття рішення.

Як наголосив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, на сьогодні діяльність наукових парків не сприяє ефективному формуванню та розвитку інноваційних процесів. Це пов’язано з великою кількістю проблем, які необхідно усунути на законодавчому рівні. Відповідно до цього у законопроекті передбачена низка змін, направлених на підвищення ефективності інноваційної діяльності наукових парків та комерціалізації результатів наукових досліджень і науково-технічних розробок.

На думку Міністерства заклади вищої освіти і наукові установи повинні бути автономними, що дозволить безперешкодно створювати наукові парки, виключаючи корупційну складову у даному процесі. Державою також повинні бути надані гарантії для їх розвитку.

Сергій Шкарлет зауважив, що проект змін був розроблений згідно з пріоритетом 13.5 «Розвиток науки та інновацій» Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Відповідно до цього регламентуються положення щодо розбудови інноваційної та дослідницької інфраструктури, що буде сприяти створенню та впровадженню вченими та суб’єктами інноваційної діяльності результатів власних досліджень та розробок.

Відповідно до змін у Законі буде чітко визначений правовий статус наукового парку та його організаційно-правова форма, окреслено його завдання та мета задля підвищення ролі та покращення інноваційної діяльності закладів вищої освіти та наукових установ. Засновник матиме право створити НП, вносити зміни до установчих документів, зокрема до статусного капіталу, включати до переліку джерел фінансування гранти, кредити, поворотну фінансову допомогу без погодження із центральними органами виконавчої влади. ЗВО та наукові установи можуть надавати приміщення для розміщення наукових парків на умовах оренди, що передбачені для бюджетних установ.

Змінами передбачено надання автономії науковим паркам, які матимуть право самостійно встановлювати напрями діяльності без погодження з відповідними органами виконавчої влади, що забезпечить розвиток державної політики в галузі освіти і науки, наукової, інноваційної, науково-технічної діяльності в зазначених сферах.

В разі виключення закладу вищої освіти або наукової установи зі складу засновників, які брали участь у створені НП, він повинен бути ліквідований.

Відповідно до змін передбачена конкретизація механізму залучення здобувачів освіти до впровадження проектів наукового парку на підставі цивільно-правових договорів.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача