UA Рус

Злет "соколят" зібрав понад сотню дітей з усієї України

30 травня 2023 325 Друк
Злет соколят зібрав понад сотню дітей з усієї України

Цьогоріч злет проходив 26-29 травня, він зібрав понад сотню дітей з усієї України (Київщина, Тернопільщина, Львівщина, Івано-Франківщина, Закарпаття), - пише кореспондентка Укрінформу.

Раз на рік на “Соколі” – у пластовій оселі, що є культовим місцем для українських скаутів, відбувається зліт новаків – дійство, яке збирає хлопчиків та дівчаток 6-11 років у жовтих пластових хустках з усієї країни. Цю оселю в горах на Івано-Франківщині пластуни називають своїм Єрусалимом. Адже колись її закладали ті, хто зародив пластовий рух в Україні, згодом, у роки радянської окупації, за влади комуністів вона була зруйнована, а на початку 90-х “Сокіл” відродили силами пластунів з України та світу, навіть з далекої Австралії.

Ті, хто складає тут, на “Соколі” пластову присягу, чи кому пов'язують пластові хустки (своєрідні обряди ініціації в українському скаутському русі) вважають це за велику честь та особливий чин. А загалом, побувати тут та перейнятися духом “Сокола”, стати причетним до легенди цього особливого місця мріє кожен з українських пластунів – від маленьких “жовтодзьобів” до поважних сірих орлів та орлиць. Як злітаються українські соколята й орли на легендарну пластову оселю, про що говорять і співають, які легенди переповідають одне одному.

В Україні загалом є кілька пластових осель у різних областях, утім, “Сокіл” – легендарне місце. Він був збудований у 1926 році, потім, у другій половині 30-х років, відколи Пласт як організація був заборонений і діяв підпільно, оселя почала занепадати, а після приходу совітів – перестала існувати узагалі. На початку 90-х українці, які взялися відроджувати Пластовий рух, віднайшли це місце за старими описами й переказами. Більше тут

Автор: Тетяна Когутич, Ужгород–Гриньків
Фото автора

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача