UA Рус

Замість ЗНО - тест на IQ?

Замість ЗНО - тест на IQ?

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет в інтерв`ю Страна.ua сказав, що було б добре, аби вступники на контракт складали "умовно тест на IQ”.

Це тест на здатність до навчання: “Дуже умовно – як тест на IQ. У багатьох країнах це є (наприклад, США, Ізраїль, Японія). Що для нас важливо: поставити якомога більше перепон до вступу в ЗВО? Або дати випускникові конкурентні переваги?

Є країни з іншим підходом, де ЗВО приймають усіх без розбору, але в процесі навчання на першому, другому, третьому, випускному курсі нездатних учнів відсівають. Важливо ж, які конкурентні переваги людина отримає після того, як закінчить вчитися, для того, щоб йти далі й показати всі свої кваліфікаційні здібності, заявити про себе як про фахівця високого рівня. Вважаю, що в Україні подібна, але своя модель, можлива“.

Але ЗНО залишиться обов’язковим для всіх випускників шкіл.

Проте, “Я завжди підтримував ЗНО, але воно не повинно бути тільки елементом вступу до університету. ЗНО – це інструмент оцінки якості знань, отриманих під час навчання на конкретній освітній програмі. Зі спілкування з роботодавцями я розумію, що їм на роботу потрібні не ті випускники, які тільки склали ЗНО, а ті, які володіють певними навичками”.

Підпишіться на email розсилку!

Очільник МОН також повідомив, що планує змінити ЗНО: “У нас вже є напрацювання з трансформації ЗНО. Його, звичайно ж, потрібно залишити, але в специфічній формі. Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких вже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть здавати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання“.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача