UA Рус

З якого віку починається та скільки триває навчання в різних країнах світу

З якого віку починається та скільки триває навчання в різних країнах світу

Наразі в МОН обговорюється питання щодо можливості розпочинати навчання дітей з 5-ти років, таким чином зберегти 12-ручку, водночас діти закінчуватимуть школу в більш ранньому віці. В Міністерстві зазнають, що така практика поширена в багатьох європейських країнах.

Відповідно до аналізу освітніх систем країн Європейського Союзу, з яким можна ознайомитись за посиланням, повна загальна середня освіта в європейських країнах дійсно триває не менше 12 років. В Україні, Білорусі, Росії та Азербайджані навчаються 11 років.

Навчання в Австрії, Албанії, Бельгії, Греції, Іспанії, Нідерландах, Німеччині, Португалії, Франції триває 12 років. При цьому діти йдуть до школи у 6 років. У таких країнах, як Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Хорватія та Швеція діти розпочинають навчання з 7 років та навчаються також 12 років.

У  Данії, Боснії та Герцоговині, Ісландії, Італії, Люксембургу, Норвегії, Румунії, Словаччині, Словенії, Англії, Шотландії, Угорщині, Чорногорії та Швейцарії навчання триває 13 років, та діти йдуть до школи у 6 років. Найдовше навчаються в Ірландії – протягом 15 років, починаючи з 4-річного віку. В Північній Ірландії навчаються також з 4 років тривалістю 14 років.

Чому такий важливий 12-й рік навчання? Це стосується вже старшої профільної школи, коли вже доросла людина обирає напрям професійної діяльності. В розвинених європейських країнах з якісним рівнем підготовки людського капіталу навчання триває до 18, а деколи й до 19 років. Оскільки саме в цьому віці вже доросла особистість повністю підготовлена до самостійності та вибору майбутнього.

Ексміністерка освіти і науки Лілія Гриневич під час  інтерв’ю одному з видань розвіяла побоювання батьків, що діти занадто пізно завершать навчання. Вона зазначила, що після здобуття певного профілю в старшій школі молода людина має змогу вступити на споріднену спеціальність у вищій навчальний заклад, де навчатиметься не протягом чотирьох років по бакалаврській програмі як зараз, а трьох. Тобто, закінчивши 12-ти річну школу, вона навчатиметься ще три в університеті. Зараз діти закінчують 11 класів та вчаться у ВНЗ чотири роки. В обох випадках на здобуття повної загальної та вищої освіти знадобиться 15 років.

Лілія Гриневич зазначила, що навчання з 5-ти років є обов’язковим роком дошкільної освіти. Наразі Уряд має намір зробити його шкільним. Водночас в європейських країнах діти переважно йдуть до школи у 6 років. Там, де воно розпочинається раніше, також є складовою дошкільної освіти. Вона зауважує, що для початку шкільного навчання дитина має досягти певного рівня зрілості.

В огляду на дослідження Європейської комісії в країнах 5-ти річки здобувають дошкільну освіту, яка є обов’язковою та фінансується державою. В цей час вони навчаються в ігровій формі дотримуватись певних правил, контролювати свій емоційний стан, набувають соціальних та побутових навичок, вивчають геометричні форми фігур, розрізняють кольори, рахують до 100 тощо Таким чином відбувається підготовка маленьких дітей до школи.

Початкова освіта в різних країнах може тривати 4, 5, 6, 7 і навіть 8 років, базова – 3-4 роки, а профільна – 3 і більше років.

Україна також планує впровадити ідею трирічної профільної освіти з урахуванням 12 років навчання у школі.

Водночас, якщо буде запроваджено, що діти будуть йти до школи у 5 років, одразу виникає кілька викликів. По-перше, шкільна програма має бути адаптована під певний вік, тобто для 5-річних учнів вона має бути легше, ніж для 6-річних. І тут одразу виникає питання, чи зможуть такі учні на кінець 4-го класу досягти певного рівня знань та навичок. В противному випадку прогалини слід надолужувати протягом навчання в базовій школі до кінця 9 класу, щоб бути готовими до здобуття профільної освіти.

Як зауважує Лілія Гриневич, навчання в трирічній старшій школі надає можливість здобувати середню освіту разом з майбутньою професією, після закінчення якої виходити на ринок праці, або поглиблено вивчати певні дисципліни й продовжувати навчання в університеті. Роль школи з впровадженням 12-річки зміниться, оскільки навчання в 11 та 12 класах відбуватиметься з поглибленим вивченням певних предметів для здобуття окремого фаху.

Також слід зауважити, що навчальне навантаження учнів, що навчаються за кордоном та в Україні протягом року різниться. Діти в європейських країнах отримують більший об’єм знань через довшу тривалість навчального року. До того, навчальний процес сьогодення коротший на 35 днів в порівнянні з 10-річкою за радянських часів, оскільки тоді навчались 6 днів на тиждень. Тобто за 10 років набігає 350 днів, що еквівалентно 2 навчальним рокам.

Виходячи з вищевикладеного, українські діти навчаються менше часу, ніж їхні іноземні однолітки, однак рівень набутих знань та компетентностей після закінчення школи практично рівний. Це говорить про те, що українські освітні програми еквівалентні європейським. З іншого боку, це призводить до надмірної невиправданої інтенсифікації навчальної діяльності українських школярів, що спричиняє перевтому та виснаження дітей.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача