UA Рус

Яким є професійний стандарт вчителя за кордоном?

Яким є професійний стандарт вчителя за кордоном?

29 грудня  2020 року був затверджений Професійний стандарт вчителя, в якому визначені головні вимоги для вчителів початкової школи та вчителів-предметників щодо основних трудових функцій та умов праці, встановлені єдині вимоги до їхніх загальних та фахових компетентностей відповідно до кваліфікаційної категорії, а також умови допуску до роботи.

Під час роботи над створенням стандарту для українських педагогів вивчався міжнародний досвід. До уваги брались професійні стандарти вчителя тих країн, де спостерігається висока якість підготовки педагогів, ефективна кадрова політика та високий рівень успішності учнів, про що зауважують автори стандарту на порталі НУШ.

Освітні експерти розділили країни на три категорії відповідно до професійних якостей вчителів:

  • Країни, в яких діють професійні стандарти – США, Велика Британія, Чехія, Австралія, Нова Зеландія.
  • Країни, в яких діють аналогічні документи – професійний профіль вчителя – з визначенням трудових функцій та конкретизацією професійних компентностей – Сінгапур, Південна Корея.
  • Країни, в яких запроваджені професійні стандарти з акцентом на кваліфікаційні якості випускників педагогічної програми, вимоги до їхньої атестації та сертифікації, що мотивують педагогів на саморозвиток та професійне зростання – Фінляндія, Норвегія і Японія.

Підпишіться на email розсилку!

Під час створення українського професійного стандарту до уваги брались напрацювання та досвід Чехії, Австралії та Великої Британії. Метою створення документу є не лише перелік професійних компетентностей відповідно до трудових відносин, а й настанови для вчителів задля можливості їхнього подальшого розвитку, самовдосконалення та професійного зростання.

Професійний стандарт вчителя Чехії розрахований на різні цільові категорії користувачів: вчителі, батьки, учні та громадськість. В ньому передбачено чотири етапи кар’єрного зростання педагога:

  • Вчитель-початківець, який закінчив навчання;
  • Самостійний вчитель – педагог-практик;
  • Видатний вчитель – вчитель-новатор, визнаний лідером у школі за професійні досягнення;
  • Зразковий вчитель – педагог-лідер шкільної системи, педагогічна діяльність якого виходить за межі школи.

Чеський професійний стандарт вчителя формується на чотирьох напрямках розвитку: професійна етика, само ідентифікація вчителя в освітньому середовищі, взаємодія педагога з учнями, співпраця з іншими учасниками навчального процесу.   

Професійний стандарт вчителя Австралії окреслює вміння, навички, знання, практичну та професійну діяльність вчителя, яка спрямовується на учнівську успішність. Документом передбачений чотирирівневий підхід до формування компетентностей у педагога:

  • Кваліфікований вчитель – молодий вчитель, який закінчив навчання за акредитованою освітньою програмою базової підготовки вчителів;
  • Вчитель-професіонал – педагог, який успішно подолав всі етапи реєстрації із засвідченням повної відповідності 7 стандартам «Австралійського професійного стандарту для вчителів»;
  • Висококваліфікований вчитель – педагог-практик з великим  досвідом професійної діяльності, який постійно самовдосконалюється та підтримує колег у межах професійного розвитку;
  • Вчитель-лідер – провідний педагог, якого визнали як зразкового.

У Великій Британії становлення кожного етапу кар’єри вчителя відбувається відповідно до окремого професійного стандарту: для молодого фахівця, асистента вчителя, кваліфікованого педагога, досконалого вчителя, вчителя-методиста, директора школи.

Професійні стандарти в країнах постійно переглядаються та оновлюються з урахуванням вимог сучасності. Зміни формуються на результатах досліджень міжнародних світових організацій ОЕСП, ЮНЕСКО, Світового банку.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача