UA Рус

Як змінилось соціальне страхування на випадок безробіття?

26 жовтня 2020 1079 Друк
Як змінилось соціальне страхування на випадок безробіття?

У зв’язку з карантинними обмеженнями відбулись певні зміни у фінансовому забезпеченні Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Про це повідомляють Профспілки працівників освіти.

У другому кварталі нинішнього року бюджет Фонду значно зменшився. Причинами стало: недонадходженням коштів від єдиного соціального внеску та збільшення видатків Фонду через законодавчі зміни у зв’язку з коронавірусною хворобою.

Які відбулись законодавчі зміни?

  • допомога по безробіттю нараховується з 1-го, а не з 8-го дня реєстрації у службі зайнятості;

  • мінімальний розмір допомоги по безробіттю на час карантину тим, хто протягом останнього року мав менше 6 місяців страхового стажу (допомога нараховується незалежно від стажу роботи і середнього заробітку) підвищено з 650 грн до 1 000 грн;

  • впроваджено надання застрахованим особам допомоги по частковому безробіттю на період карантину (у разі зупинення (скорочення) діяльності роботодавця, яке призвело до скорочення тривалості робочого часу його працівників через карантин, а також вимушеного тимчасового скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через карантин).

Збільшилась і кількість безробітних. Так, станом на 1 лютого цього року було зареєстровано 373 176 безробітних. А 1 червня безробітних стало 511 388 осіб.

Ці зміни потребували значних додаткових витрат Фонду у 2020 році. Проблема була вирішена шляхом виділення коштів із фонду боротьби з COVID-19 на період дії карантину в сумі 4 млрд грн. Проте у наступному році очікується дефіцит коштів.

Правлінням Фонду 31 серпня 2020 року прийнято попередній варіант проекту бюджету Фонду на 2021 рік з прогнозним рівнем дефіциту коштів більше 3,1 млрд грн. Остаточний бюджет Фонду затверджується після затвердження Урядом основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на наступний рік.

Оскільки, згідно з законодавством, бюджет Фонду має бути бездефіцитним, то профспілки наполягатимуть на дотаціях Фонду у 2021 році із Державного бюджету України, тим більше, що за рахунок страхових коштів продовжуються фінансуватись видатки нестрахового характеру – такі як утримання Державного центру зайнятості, різні соціальні послуги тощо.

Крім того, порушуватиметься питання про збільшення мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб, які протягом останніх 12 місяців мають більше 6 місяців страхового стажу. Нині він становить 1800 грн, що вже у грудні 2020 року складатиме лише 79% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Саме за наполяганням профспілкової сторони цей мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб регулярно зростав, незважаючи на скрутний стан в країні:

  • з 1 квітня 2017 року – до 1 280 гривень;

  • з 1 січня 2018 року – до 1440 гривень;

  • з 1січня 2019 року – до 1630 гривень;

  • з 1 березня 2020 року – до 1800 гривень.

Профспілки нагадують, що відповідно до норм Конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення (статті 67), розмір такої допомоги повинен бути не менше 45% зарплати некваліфікованого працівника (мінімальної зарплати), тобто при 5 тисяч гривень мінімальної зарплати – має бути 2250 грн. Але наразі вона становить лише 36% від мінімальної заробітної плати.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача