UA Рус

Як шкільна політика впливає на успішність учнів

Як шкільна політика впливає на успішність учнів

П’ятий том Міжнародної програми з оцінки успішності учнів PISA – 2018 під назвою «ефективна політика – успішні школи»  присвячений інформації щодо впливу шкільної політики на успішність учнів і їхній добробут.

Як інформує Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) наразі в країнах світу спостерігається збільшення інвестицій в освітню галузь, однак цього виявляється недостатньо, оскільки в державних закладах освіти не вистачає педагогів. Також між різними школами зберігається значна нерівність через те, що одні знаходяться в несприятливому, а інші в більш сприятливому становищі.

У п’ятому томі викладені результати дослідження, які проводиться з інтервалом один раз на три роки. Вони відображають навички більше, ніж 600 тисяч учнів  віком 14-15 років в 79 країнах світу. З результатів стає відомо, наскільки шкільна політика впливає на успішність і добробут учнів, а також на створення умов для рівності у сфері освіти.

Так, в країнах, які інвестували в освіту значні кошти спостерігається вищий рівень успішності. Наприклад,  Австрія, Люксембург і Норвегія інвестували понад 130 тис. доларів США на кожного учня, починаючи з дошкільної освіти і закінчуючи середньою освітою, а Румунія та Боснія і Герцеговина виділили менше, ніж 30 тис. доларів США на кожного учня.

Викликає занепокоєння нерівність між успішними і менш успішними в соціально-економічному аспекті закладами загальної середньої освіти. В деяких європейських країнах є школи, в яких спостерігається нестача кваліфікованих педагогічних працівників та брак матеріальних коштів. Це особливо характерно для Італії, Португалії, Німеччини та Швеції. Тут налічується близько 20% учнів, які хоча б один раз залишалися на другий рік, тоді як у більш успішних закладах освіти цей показник становить 5%.

На думку організації економічного співробітництва та розвитку здійснення регулярного аналізу оцінка успішності учнів на національному або регіональному рівні та впровадження інклюзивного менеджменту будуть сприяти рівності в галузі освіти.

У звіті PISA – 2018 особлива увага надана важливій ролі вчителів в освітній галузі, підкреслюється, що саме вони є найбільш вагомим ресурсом для підвищення успішності учнів та їхнього добробуту, ключовими факторами забезпечення справедливих і високоякісних систем освіти. Водночас, вони повинні мати гідні умови праці та достойну заробітну плату.

Результати дослідження показали, що європейських шкільних системах спостерігається нестача педагогів або допоміжного персоналу сфери освіти. Наприклад, в деяких державних закладах в Німеччині, Австрії, Греції, Італії та Португалії такий брак відчувають щонайменше 50% учнів, у яких знижується розвиток навичок успішного навчання.

Окремим питання у звіті є важливість професійної орієнтації та консультування з метою підвищення добробуту учнів та подолання гендерних перекосів, в процесі їхнього вибору щодо власного майбутнього навчання та працевлаштування.

ОЕСР  наголошує, що в багатьох європейських школах профорієнтація і консультування не надаються. Наприклад, в Австрії, Франції Боснії і Герцеговині та Грузії від 16 до 24% учнів не отримують профорієнтаційне консультування, а в Бельгії, Італії та Хорватії це показник становить 25-30%.

Відповідно до висновків ОЕСР, Європейський комітет профспілок освіти наголошує про необхідність збільшення інвестицій в освітню галузь, що буде гарантувати створення справедливих умов праці та достойну заробітну плату для педагогічних працівників, сприяти адекватній підтримці вчителів з метою підвищення успішності та добробуту учнів.

Європейський комітет профспілок освіти зазначає, що соціально-економічне становище не повинно перешкоджати учням мати доступ до освіти, тому очікує, що Уряди європейських країн будуть примножувати свої зусилля задля забезпечення високоякісної освіти для всіх учнів без винятку.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача