UA Рус

Як розвивати розмовні навички у дитини та збагачувати словниковий запас?

Як розвивати розмовні навички у дитини та збагачувати словниковий запас?

Слово є найбільшим скарбом, яким володіє людина. Вміння правильно говорити возвеличує її над усім світом природи. За допомогою слів людина спілкується, виражає свої думки, обмінюється інформаціє. Здатність красиво та грамотно говорити є показником її освіченості.

Словниковий запас дитини починає формуватися у ранньому віці за рахунок слів, які він чує в повсякденному житті під час спілкування з батьками, читання книжок, прослуховування пісень тощо. Його постійне збагачення прищеплює навички зв’язного викладення думок правильно, послідовно, виразно та точно, сприяє розвитку усного і писемного мовлення.

Для мовленнєвого розвитку школярів на уроках можна застосовувати різні вправи та ігри.

Кросворд.
Така проста, але захоплива гра допоможе дітям сконцентрувати увагу та зосередитися в пошуку правильних відповідей на поставленні запитання. Водночас учні будуть не лише запам’ятовувати нові слова на слух, а й звертати увагу на їхній правопис.

Цікава історія.
Вчитель пропонує дітям скласти цікаву розповідь на вигадану тему. Кожен учень має доповнювати історію одним змістовним реченням, продовжуючи розвиток її сюжету.

Правда чи брехня.
Школярам пропонуються кілька тверджень з вивченої теми, на які вони мають відповісти «правда» або «брехня». При цьому вони мають аргументувати свою позиці.

Яскраві малюнки.
Вчитель показує дітям ілюстрації, а вони повинні їх змістовно описати. Така вправа дозволить не лише розширити словниковий запас, а й навчитися використовувати в своїй вимові поширені речення.

Музика в словах.
В стовпчик записуються всі ноти. Діти мають назвати слова окремої категорії, наприклад, овочі, транспорт, елементи одежі, які починаються з певних літер.

Слова-ознаки.
Дітям слід добрати до поданих слів характерні ознаки.

Чарівний мішечок.
Вчитель складає в мішечок невеликі предмети. Кожен учень дістає по одному предмету та детально описує його.

Ефективна словникова робота є запорукою успішного мовленнєвого розвитку дитини. Вона навчає його правильно мислити, змістовно, точно та виразно висловлювати власні думки.

 

 

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача