UA Рус

Як розпізнати фейки та вберегти себе від брехні?

09 червня 2023 497 Друк
Як розпізнати фейки та вберегти себе від брехні?

В епоху неймовірної кількості інформації, яка шириться в медіапросторі, людина легко може потрапити на «гачок» брехні. Особливо значення дане питання набуває в умовах війни. Як не стати жертвою неправдивих новин та розпізнавати фейк радять фахівці онлайн-медіа Свідомі.

Насамперед, щоб розпізнати правду чи фейк, необхідно звернути увагу на три головні параметри: хто, про що та з якою метою ділиться? Як правило, гучні заяви створюють за допомогою хибних посилань, неякісних даних та емоційних маніпуляцій. Саме тому вони можуть спричинити великий резонанс. Як же на це не вестися? Дізнайтесь у сьогоднішньому пості!

Перевіряйте: хто?

На кого посилається медіа або інформаційний ресурс? Іноді дезінформацію вдається поширити за допомогою посилання на гучні імена. Якщо підтвердження цьому немає у першоджерелі, або ж першоджерело взагалі не вказане, є сенс сумніватися у надійності інформації.

Перевірте: про що?

Обов’язково зрозумійте, про що йдеться у новині. Наскільки актуальним є цей інфопривід? А чи корисним? Особливістю дезінформації часто є те, що вона поширює не так брехню, як спотворену правду. Тому важливо зважати на зовнішній контекст та деталі змісту новини.

Підпишіться на email розсилку!

Перевірте: з якою метою?

Зазвичай гучні заяви мають на меті залучити вас у новину емоційно. Дослухайтеся до себе, яку емоцію викликає у вас ця новина? Страх? А може паніку? Саме ці почуття дезорієнтують та заважають думати тверезо. Саме ці почуття не дають розпізнати фейки!

Також користуйтеся фактчекерами та надійними медіаджерелами. Наприклад, Snopes, FactCheck. Org, Politifact дають змогу виявити неправдиві інфоприводи. А Google News, Bing News можна використовувати для пошуку перевіреної інформації.

А головне, пам’ятайте: якщо дезінформація – це ворог, то сумнів – наш союзник.

Протидія дезінформації є важливим завданням для всіх, адже допомагає сприймати світ тверезо. Скепсис може врятувати нас від паніки, стресу та зайвих страхів. А тепер, озброївшись лайфхаками, ви точно готові до протидії фейками!

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача