UA Рус

Як попередити та долати емоційне виснаження під час педагогічної діяльності

Як попередити та долати емоційне виснаження під час педагогічної діяльності

Запорукою психологічного здоров’я людини є здатність витримувати стрес та швидко відновлюватись після нього. Педагогічна діяльність передбачає безліч завдань та справ, які треба швидко та якісно виконувати. Дуже часто таке завантаження не залишає часу на себе, на відновлення власних сил та енергії. Цей час є найсприятливішим для проявів професійних стресів та емоційного виснаження, що стають каналізаторами для різноманітних хвороб.

Для зниження стресу вчителів існує декілька методів, серед яких участь у семінарах та тренінгах, де вчать долати виснаження та антистресовим технікам релаксацыъ та саморегуляції. Людина буде щасливою та емоційно здоровою, коли вона менш вразлива до стресових ситуацій, швидко відновлює сили після їх проявів, фокусується на яскравих моментах життя та намагається частіше їх відтворювати.

Для відновлення  сил та енергії щоденно слід робити прості, але дієві техніки.

З метою формування основи високої стресовитривалості на цілий день, що буде сприяти гарному настрою та підвищеній життєвій енергії, вранці корисно виконувати наступні вправи:

  • пальцями рук розтирати вуха;
  • промасажувати кожний палець на руці;
  • легко простукати долонями кожну частину тіла;
  • розтирати долонями шию.

Для подолання емоційного дисбалансу впродовж дня можна виконувати особливі практики, що залежать від стресового стану.

Під час емоційної хвилі стресу, яка охопила все тіло та не дозволяє контролювати емоції, слід зосередитися на власному диханні. Зробити глибокий вдих, затримати його на декілька секунд та стрімко видихнути. Процес продовжується до моменту стабілізації емоційного стану. Під час практики можна промовляти про себе «Я легко контролюю свої емоції».

Коли людина знаходиться в стані, в якому відчуває, що її не чують, не розуміють застосовується практика «ментальний діалог». Слід подумки уявити навпроти себе іншу людину, з якою спостерігається напруга у відносинах. Шлях до неї утворений у вигляді веселки. Слід посміхнутися один одному, пробачити всі образи та налаштуватися на взаємозв’язок. У реальності стосунки помітно стануть кращими.

В моменти повного виснаження, коли складається відчуття повної втрати сил, необхідно наповнити організм теплою енергетикою. Для цього слід зручно сісти, закрити очі, покласти руку на сонячне сплетіння, зробити глибокий вдих та видих. З кожним новим видихом відчувати, як збільшується маленьке сонечко у грудях, яка наповнює теплом кожну клітинку тіла.

Коли людина відчуває надмірне роздратування, наче вона зараз сполохне, слід уявити себе під струменем водоспаду, нахилити голову вниз та подумки звільнитися від негативних емоцій, які змиває вода.

Якщо людина перебуває у стані розгубленості, допоможе відновити внутрішню рівновагу та знайти правильне рішення проблеми проста вправа. Слід уявити перед собою блакитне небо, зробити глибокий вдих та видих начебто через верхню частину голови. Водночас переводити погляд праворуч, ліворуч, вниз, вгору та по діагоналі, доки емоційний заряд не знизиться.

Після важкого трудового дня для відновлення сил та рівноваги сну можна послухати приємну заспокійливу музику, або декілька хвилин побути у повній тиші, що дозволить розслабитися та нормалізувати внутрішній емоційний стан. Корисно водночас застосовувати ароматерапію з використанням ефірних олій лаванди, апельсину, бергамоту, м’яти та іланг-іланг. Подумки слід проаналізувати події дня та виділити ті, які надали найбільше задоволення. Необхідно похвалити себе за досягнення та запрограмуватися на подальшій успіх.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача