UA Рус

Як переорієнтувати навчання на нові виклики для України, - Євген Сакало

28 листопада 2022 742 Друк
Як переорієнтувати навчання на нові виклики для України, - Євген Сакало

Війна на певний час поставила освіту в Україні під загрозу. Через вторгнення школярі фізично не відвідують школу, а студенти – виші. Освіта – це насамперед право кожного, але зараз – це ще й спільна зброя в цій війні. Наразі ми як ніколи потребуємо навичок, як цією зброєю користуватися, щоб принести користь собі, своїй професійній діяльності та державі. Що вже варто робити зараз, аби освіта стала одним з рушіїв розвитку економіки після перемоги України над загарбником, розповів Mind керівник університетської програми GlobalLogic в Україні Євген Сакало.

Війна – це випробування, яке кардинально змінює поняття комфорту, але це також хоч і тернистий, але шлях до розвитку. Вже зараз час думати про те, які професії будуть актуальними для України та як кожен на своєму рівні може посприяти відбудові. За Законом Мерфі, переорієнтація освіти й науки на потребу України – це те, що обов’язково має статися. Але у нашому випадку це піде нам тільки на користь.

Підпишіться на email розсилку!

Чому після потрясінь нас чекає світле майбутнє? 

Українців чекає кропітка праця, але на відміну від Сізіфа, який безуспішно підіймав на гору камінь, ми отримаємо результат та вагомі плоди. Вже зараз варто зрозуміти, в чому цінність, та зробити основним пріоритетом викладачів і студентів. Що може зробити бізнес, щоб допомогти?

Мотивувати у правильному напрямку. Допомагати університетам зберегти абітурієнтів та їх інтерес до IT як до сфери, яка показує ріст навіть під час війни. Багато факторів впливають на рішення учнів і студентів, продовжувати чи ні навчання після школи/університету. Завдання майбутніх роботодавців – показати шлях та зацікавити.

Працювати зі студентами та заохочувати їх комбінувати роботу та навчання. В теперішній реальності – це виключно перевага. По-перше, студенти, працюючи, допомагають економіці. По-друге, це про дуальну освіту – можливість отримати залік з предмета «на робочому місці». До того ж бізнес отримає початківця з навичками, необхідними на реальних проєктах.

Допомагати викладацьким кадрам. Якщо не зараз, то коли? Війна закінчиться – почнеться відбудова та розвиток.  Якісний викладацький корпус – інвестиція у майбутнє. Зараз як інколи потрібна системна підтримка викладачів з боку бізнесу у вигляді навчальних програм, можливості перекваліфікації, стажування, надання обладнання для навчального процесу тощо.

Важлива комунікація та спрощення процесів, такі челенджі та кризи дозволяють спрощувати і оптимізувати багато процесів. Головне показати й собі й ворогу, що навіть у таких умовах ми можемо працювати.

Навіщо потрібно підтримувати партнерство? 

Наразі світ відкрив для України усі двері, тому нарощування міжнародної співпраці та партнерства у нових форматах має стати однією з головних цілей.

Закордонні університети можуть стати амбасадорами нашої освіти та наших освітніх програм. Така співпраця та професійний обмін = перехід на новий рівень.

Накопичення досвіду європейських колег – це можливість інтегрувати нові системи навчання, нові погляди на речі та нове розуміння освіти.

Яким може бути результат переорієнтації української освіти?

Відбудова України вимагатиме нових актуальних галузей промисловості, нових професій та спеціалістів.

Аби подолати наслідки війни, відбудувати знищену інфраструктуру, потрібні будуть цивільні інженери, а для захисту від північного сусіда – розвинутий військовий сектор. Варто почати створення навчальних програм і підтримку саме цих напрямків. Переорієнтація освіти й науки на майбутні потреби України – крок, який бізнес допоможе зробити. Актуальними вже зараз є різноманітні курси для світчерів, які хочуть отримати нову спеціальність. Це прямий запит від населення про переорієнтацію.

Зокрема, GlobalLogic організувала курс для світчерів  IT Switch, які хочуть розпочати свою кар’єру в IT.

Одним з важливих кроків бізнесу для допомоги українським університетам є надання доступу до навчальних ресурсів, спільне використання інтерактивних освітніх порталів з відео, тестами та автоматичною перевіркою і кабінетом викладача. Наразі такі ресурси закриті й працюють виключно для співробітників компаній. На мою думку, необхідно надати університетам своєчасні можливості індустрії, щоб вони могли використовувати їх в освітньому процесі. Таке поєднання формальної (університетської) та неформальної (бізнесової) освіти створить певну синергійну екосистему, яка забезпечить швидкий розвиток.

Що таке освіта сьогодні?

Пандемія зробила нас сильнішими, ми багато чому навчилися, а зараз війна змусила нас навчатися ще швидше.

  • Освіта = підтримка. З перших днів війни ми робили well-beeing вебінари, де запрошені психотерапевти розповідали про ПТСР та способи боротьби зі стресом. Ми розмовляли про те, як взаємодіяти з дітьми в ці часи, як волонтерити та про багато інших явищ, з якими зіткнулися сьогодні.
  • Освіта = нові можливості. В колаборації з державою разом запустили масові онлайн-курси як для студентів, так і для світчерів. На курсах для студентів є можливість закріпити отримані знання в університеті, а на курсах для світчерів – дізнатися про необхідні навички та обрати вірний напрямок.
  • Освіта = ком'юніті. Сфера IT – це про згуртованість заради спільної цілі, перейняття досвіду, спілкування та взаємопідтримку.
  • Освіта = новий досвід для самих організаторів. Ми навчилися вчитися. Наразі ми створюємо курси за запитом самих учасників навчання. Це класний приклад того, як ми всі трансформуємося та розвиваємось у важких обставинах.

Євген Сакало, координатор університетських програм GlobalLogic

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача