UA Рус

Як навчити дитину швидко читати?

Як навчити дитину швидко читати?

Об’єм літератури, яку необхідно прочитати учневі з кожним роком збільшується, при цьому швидкість читання зростає з меншою інтенсивністю. Це сприяє тому, що діти з великим небажанням кожного разу беруть до рук книгу. Деякі застосовують альтернативний варіант – аудіювання. Але в такий спосіб не розвивається зорова пам’ять дитини, до того ж вона не вчиться працювати з текстом. Зарадити проблемі покликані дієві прийоми швидкочитання, які сприятимуть вдосконаленню та покращенню техніки читання.

Швидкочитання є здатністю швидко сприймати та аналізувати текст, виділяючи головні моменти. Під час звичайного процесу читання людина досить повільно сприймає інформацію. В цей час мозок відчуває недозавантаження, та людина починає відволікатися на сторонні речі.

Використовуючи на практиці прийоми швидкочитання, діти не лише тренирують власну техніку, а й навчаються швидко сприймати письмові знаки та мислити, концентрувати увагу на головних моментах, працювати з текстом, запам’ятовувати інформацію.

На думку експертів, діти, які швидко читають, краще навчаються в школі. Збільшення швидкості читання сприяє зростанню кількості засвоєної інформації.

Коли слід опановувати навички швидкочитання?

Навчати дітей швидко читати слід з підліткового віку. Учні молодших класів лише навчаються читати. В процесі вони повинні оволодіти певними навичками: чітко промовляти слова, не пропускати букви, запам’ятовувати прочитане. Діти до 10 років можуть засвоїти лише ту інформацію, яку зчитують зі швидкістю мовлення. Вони читають повільно, промовляючи про себе слова.

Не слід навчати дитину з раннього віку швидко читати, оскільки це призведе до погіршення рівня грамотності.  

Підпишіться на email розсилку!

Дієві прийоми швидко читання

1. Таблиці Шульте вважаються одними з кращих методик для освоєння швидкочитання. Під час роботи з ними вдається розвивати периферійний зір дитини, який надалі буде використовуватися в процесі читання. Таблиця складається з певної кількості цифр від 1 до 30. Дитина має вдивлятись в її центр, де розмішена цифра 1. Далі вона повинна відшукати решту цифр за порядком за певний проміжок часу.

2. Відмова від артикуляції. Коли дитина навчається читати, вона промовляє слова вголос. Надалі така звичка уповільнює процес читання, оскільки обмежується швидкістю вимови. Слід навчити дітей контролювати свою артикуляцію, та при потребі утримувати губи пальцем, щоб вони не рухались.

3. Штучне збільшення швидкості. Під час читання слід використати таку особливість зору, як здатність помічати небезпеку. Для цього в процесі читання необхідно вести під кожним рядком тексту олівцем, поступово збільшуючи швидкість. Око несвідомо буде реагувати на сторонній предмет та швидше стежити за текстом. Така вправа сприяє покращенню концентрації. Під час швидкого читання мозок не має часу на стороннє, та зупиняє всю увагу на тексті.

4. Виключення зайвого. Під час читання тексту дитина часто несвідомо може повертатися на початок рядка. Позбавитись такої звички можна за допомогою аркуша паперу, яким слід закривати прочитане.

Для того, щоб оволодіти навичками швидкочитання, слід регулярно тренуватись та багато читати.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача