UA Рус

Як цікаво провести перевірку знань учнів: добірка варіантів

Як цікаво провести перевірку знань учнів: добірка варіантів

Контрольна робота є невід’ємною частиною навчального процесу, за допомогою якою вчитель може отримати зворотній зв’язок від школярів та побачити  ступінь опанування нового матеріалу. Однак в учнів перевірка знань викликає занепокоєння та тривогу. Неабияким хвилюванням супроводжується період очікування результатів. Вчителям також доводиться докладати зусиль, аби створити цікаві та якісні завдання, що дозволять визначити реальний рівень успішності учнів. Пропонуємо розглянути цікаві варіанти проведення контрольних робіт.

Письмові опитування

Такий варіант контрольної роботи вважається традиційним та універсальним, що підходить до будь-якого предмета. Учні послідовно розв’язують питання, надаючи короткі або розгорнуті відповіді. Такий варіант мінімізує можливість самовираження у дітей та мотивує до бездумного списування.

Змінити таке ставлення можливе, удосконаливши тести з метою надання учням можливості думати, аналізувати, шукати різні варіанти розв’язання питання. Так, школярі молодшої школи можуть надавати відповіді у вигляді смайликів чи малюнків з короткими дописами. Учні середньої та старшої школи можуть вигадувати коротенькі змістовні історії.

Усні висловлювання

Провести перевірку знань можна за допомогою так званих дебатів. Учнів слід поділити на декілька команд та поставити загальне питання, що стосується вивченої теми. Школярі мають підготуватися та змістовно аргументувати свою точку зору стосовно заданого питання.

Можна також застосовувати рольові ігри. Наприклад, зібрати судове засідання, під час якого будуть проаналізовані позитивні та негативні сторони певної історичної події, вчинок історичної постаті чи літературного персонажа. На імітованому ток-шоу можна висвітлити всі факти стосовно певної тематики.

Проаналізувати зміст літературного твору,  можна за допомогою постановки п’єси чи лялькової вистави. В такий спосіб також можна відтворити певний проміжок історії, відобразивши історичну подію чи наукове відкриття. Дана форма роботи дозволить учням розвивати ораторські навички, тренувати пам’ять, увагу, вміння публічного виступу.

Тестування

Перевірка знань з використанням тестів користується найбільшою популярністю протягом останніх років, що пов’язано в першу чергу з підготовкою учнів до складання зовнішнього незалежного оцінювання. Однак такий варіант обмежує творчі здібності дітей, привчає до однозначності та регламентованості.

Урізноманітнити тести можна, застосувавши незвичайні запитання з додаванням до них ребусів, зображень, мемів, фразеологізмів тощо.

Підпишіться на email розсилку!

Творчі завдання

Творчі завдання для контрольної роботи викличуть в дітей найбільше захоплення, оскільки вони матимуть змогу проявити фантазію та креативність. Наприклад, учням можна запропонувати написати есе, аналізуючи прочитаний твір, листа з відображенням історичних подій, вивчених на уроках історії, створити щоденник мандрівника, розкриваючи географічні факти.

Навчальний проект

Індивідуальна або групова робота над проектом дозволяє учням реалізувати власний творчий потенціал та зрозуміти прикладний аспект шкільного навчання. Для його втілення школярі можуть застосовувати мультимедійні технології, створюючи презентації, відеоролики, публікації тощо. Це не лише надасть можливість учням застосовувати отриманні знання, а й поглиблювати певні навички та вміння, необхідні для користування цифровими інструментами. В такий спосіб діти зможуть створити оригінальний інтелектуальний продукт та навчитися працювати в команді.

Ігрова форма

Контрольну роботу можна провести у вигляді вікторини, конкурсів, квесту або настільної гри. Учнів можна об’єднувати в команди чи залучати до індивідуальних ігор.

Різні форми роботи можна легко та ефективно поєднувати між собою, що неодмінно надасть мотивації до навчання учням та наповнить їхні шкільні будні позитивними емоціями.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача